На Волині судили самарівського шпигуна

18 Жовтня 2020, 13:22
2432

Житель села Самари, що на Ратнівщині, котрий погодився шпигувати для білорусів, постав перед судом.

Про це йдеться в ухвалі Луцького міськрайонного суду Волинської області.

Згідно з документом, чоловік обвинувачується в тому, що приблизно в лютому-березні 2019 року, перебуваючи на території Республіки Білорусь, в місті Брест, надав добровільну усну та письмову згоду працівнику відділу Комітету Державної Безпеки Республіки на конфіденційне співробітництво з ним, як представником іноземної організації.

Житель села Самари мав збирати й надавати білорусові інформацію про систему охорони державного кордону та особовий склад підрозділів Луцького прикордонного загону Державної прикордонної служби України на ділянці кордону в межах Ратнівського району. Таким чином, житель Ратнівщини посягнув на державну безпеку України, оскільки така інформація становить державну таємницю

Діючи у такий спосіб, чоловік вступив в агентурні відносини з закордонною спецслужбою та відповідно створив умови для здійснення розвідувально-підривної діяльності іноземним спеціальним службам на території України.

Надалі, 09 березня 2019 року, указаний вище працівник Комітету державної безпеки Республіки Білорусь, через текстове повідомлення поставив самарівчанину завдання зібрати та передати йому відомості про особовий склад підрозділів Луцького прикордонного загону Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України на ділянці кордону в межах Ратнівського району Волинської області.

Зазначену інформацію «шпигун» повинен був передавати білорусові під час особистих зустрічей на території Республіки Білорусь, у заздалегідь обумовлених місцях.

Однак, самарівчанин вирішив добровільно здатися і розповісти про угоду українським правоохоронцям, адже, як відомо, документи, які просив його принести білорус, становлять державну таємницю, отже розголошення будь-якої конфіденційної інформації особового складу може завдати шкоди обороноздатності України.

В підготовчому судовому засіданні, захисник обвинуваченого подав письмове клопотання про звільнення свого клієнта від кримінальної відповідальності на тій підставі, що він так і не виконав завдання і добровільно здався. Суд клопотання задовольнив.

Читайте також: Слідчі детективи оголосили про підозру ратнівчанам, котрі незаконно переправляли до Білорусі іноземців

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром