Збирали експонати з усіх куточків району: у Ратному відкрили світлицю народознавства.ФОТО

23 Серпня 2020, 13:50
У Ратному відкрили світлицю народознавства 2399 Джерело: http://ratadmin.gov.ua/
У Ратному відкрили світлицю народознавства

У переддень свята Дня Незалежності України 21 серпня 2020 року, в Ратнівській районній бібліотеці відбулося урочисте відкриття світлиці народознавства.

Про це пишуть на сайті Ратнівської РДА.

У заході взяли участь, голова райдержадміністрації Володимир Рудик,заступник голови райдержадміністрації Андрій Мельник, голова районної ради Михайло Макарук, завідувачка сектору культури та спорту райдержадміністрації Олена Горнік, завідувач бібліотеки Віра Сидорук.

Створенню світлиці передувала кропітка робота бібліотекарів району. За словами Олени Горнік експонати світлиці збирали  по всьому району.

Переступивши поріг світлиці, всі учасники заходу відразу поринули у чарівний світ української культури, народних звичаїв, що прийшли до нас із вікопомних глибин.

Тут представлені рушники, вишиті руками бабусь і прабабусь. А також – скатертини, серветки, доріжки, килими та етнічний одяг ратнівчан. А священним місцем у хаті є покуть з образами, божником (рушником) та різними предметами святості.

А яке розмаїття керамічного посуду! Горщики і глечики, миски і полумиски, макітри і куманці були необхідними речами в кожній хаті. А ще – предмети побуту з дерева: ночви, підвісна колиска, скриня, водник, рубель, велика   прялка, веретено та інші

Народна майстриня Лілія Маєвська провела майстер-клас по виготовленню ляльок-мотанок. Всі присутні взяли активну участь у ньому. Українськa мотанка – це, ошатно вдягнена та оригінально прикрашена, лялька. Здавна у кожній українській родині така лялька виконувала роль оберега, була символом жіночності та мудрості. За повір'ям, саме вона берегла сімейний затишок, добробут та захищала від злих сил.

Володимир Рудик та Андрій Мельник  відзначили, що для створення народознавчої світлиці дійсно докладено багато зусиль. Посадовці висловили сподівання,  що світлиця неодмінно поповнюватиметься новими експонатами, і що в бібліотеці працівники плідно працюють над збереженням і відродженням українських національних традицій і звичаїв.











Читайте також: Ратнівщина ще на два тижні залишається у жовтій карантинній зоні

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром