Медики розповіли, як їсти шоколад із користю для серця
Науковці доводять користь помірного споживання шоколаду.
За даними дослідження американських медиків, вживання шоколаду принаймні один раз на тиждень пов’язане зі зниженим ризиком серцево-судинних захворювань. Науковці виявили, що ризик ішемічної хвороби серця знижується на 8%, якщо їсти шоколад досить регулярно – пише НВ.
«Наше дослідження показує, що шоколад допомагає підтримувати здоров’я кровоносних судин серця», – стверджує автор дослідження доктор Чаякріт Кріттанавонг з Медичного коледжу Бейлора в Х’юстоні.
У минулому клінічні дослідження показали, що шоколад корисний як для кров’яного тиску, так і для слизової оболонки кровоносних судин.
«Я хотів подивитися, чи впливає це на кровоносні судини, що живлять серце (коронарні артерії), чи ні. І якщо так, то це корисно або шкідливо?» — додає він.
Дослідники провели комбінований аналіз досліджень останніх п’яти десятиліть, в яких вивчалася зв’язок між споживанням шоколаду і захворюванням коронарної артерії (закупорка коронарних артерій). Аналіз включав шість досліджень з загальною кількістю 336 289 учасників, які повідомили про своє споживанні шоколаду. Під час медіанного спостереження протягом майже дев’яти років у 14 043 учасників розвинулося захворювання коронарної артерії, а у 4667 — серцевий напад (коли хвороба коронарної артерії прогресує і потік крові до серця раптово блокується).
У порівнянні зі споживанням шоколаду менше одного разу на тиждень, вживання шоколаду частіше, ніж раз на тиждень, призвело до зниження ризику ішемічної хвороби серця на 8%.
Доктор Кріттанавонг каже, що шоколад містить корисні для серця поживні речовини: флавоноїди, метилксантини, поліфеноли та стеаринову кислоту, які можуть зменшити запалення та підвищити рівень хорошого холестерину (ліпопротеїнів високої щільності або холестерину ЛПВЩ).
Він зазначив, що в дослідженні не розглядалося, чи є який-небудь конкретний тип шоколаду більш корисним і чи існує ідеальний розмір порції.
«Шоколад виглядає багатообіцяючим для профілактики ішемічної хвороби серця, але необхідні додаткові дослідження, щоб точно визначити, скільки і якого шоколаду можна рекомендувати», – каже він.
Хоча не ясно, яка саме кількість шоколаду є оптимальною, доктор Кріттанавонг застерігає від переїдання, бо помірна кількість шоколаду, мабуть, захищає коронарні артерії, але, ймовірно, великі кількості цього не роблять. Необхідно враховувати калорії, цукор, молоко і жир в комерційно доступних продуктах, особливо у діабетиків і людей з ожирінням.
Читайте також: Вчені навчилися виявляти рак за багато років до появи симптомів