Ратнівські лісівники звітували про готовність до лісокультурної кампанії

21 Лютого 2020, 15:02
684

Про стан готовності до лісівничої кампанії і йшлося під час виїзної наради-семінару головних лісничих, яка відбулася на базі ДП «Ратнівське ЛМГ».

Учасники заходу завітали на базовий розсадник  лісомисливського господарства. Про це інформує пресслужба Волинського ОУЛМГ

Тепла зима спонукає лісівників Волині шукати альтернативних методик організації та проведення лісокультурної кампанії 2020. Окремі державні лісогосподарські підприємства розпочнуть її вже цього місяця. Так лісівники поліського регіону, як і минулого року, намагатимуться використати максимальну насиченість вологою супіщаних ґрунтів для саджанців. Їх на стаціонарних і тимчасових лісорозсадниках цього року вирощено понад 23 мільйони.

Це й сосна звичайна, дуб звичайний і червоний, береза повисла, модрина, ялина, горіх чорний, дугласія та інші. Всього для лісовідновлення лісівники Волині використовують 32 деревні породи.

 

До присутніх звернувся головний лісничий і перший заступник начальника Волинського ОУЛМГ Руслан Войцеховський.

«Начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко найголовнішим завданням лісівників Волині вважає максимально ефективне і якісне лісовідновлення на торішніх зрубах та створення нових культур, а також науково виправдане сприяння природному поновленню у місцях, де це можливо. Ця наша нарада фактично розпочинає лісокультурну кампанію 2020 року. Ми виростили достатню кількість посадкового матеріалу, тепер потрібно вміло і ефективно ним розпорядитися і забезпечити якісне лісовідновлення»,  – наголосив під час свого виступу Войцеховський.

Головний спеціаліст відділу лісового господарства Волинського ОУЛМГ Володимир Неводнічик акцентував на вибірці та транспортуванні садивного матеріалу, а перед висадкою обов’язкового оброблення кореневої системи вологонакопичувачами, адже через безсніжну теплу зиму вже відчувається брак води. Власне, це лише один із викликів для лісівництва, пов’язаний із глобальним потеплінням та кліматичними змінами у природі. А їх цьогорічної весни може бути чимало.

Начальник базового лісорозсадника Григорій Козел познайомив учасників наради з методикою вирощування садивного матеріалу сосни звичайної, дуба звичайного, вільхи чорної, провів екскурсію теплицями, де в кожній вирощено понад 200-250 тисяч саджанців, а їх у господарстві – близько 30.

Усі головні лісничі взяли участь у першому кущовому захисті проектів майбутніх лісових культур.  Головний лісничий і перший заступник начальника Волинського ОУЛМГ Руслан Войцеховський, начальник відділу лісового господарства ВОУЛМГ Борис Бабеляс та його колега по відділу головний спеціаліст Володимир Неводнічик не тільки екзаменували головних лісничих та лісничих ДП «Ратнівське ЛМГ», ДП «СЛАП «Ратнеагроліс» та ДП «Старовижівське ЛГ», але й демонстрували присутнім новітні підходи та вимоги до захисту проектів, зокрема використання багатопородного змішаного типу деревних порід залежно від типу умов місцевиростання.

Нарада-семінар стала хорошим стартом цьогорічної лісокультурної кампанії. Найближчими днями захисти лісових культур відбудуться в усіх державних лісогосподарствах Волинського ОУЛМГ.

Під час наради у зв’язку з погодніми умовами та ранніми господарськими підпалами було розглянуте також питання забезпечення протипожежної безпеки лісових угідь.

Читайте також: На Ратнівщині лісівники облагороджували місця поховань у лісах та висаджували калину

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024