14 лютого: у світі відзначають День усіх закоханих

14 Лютого 2020, 07:40
Усім гарного дня! 1432
Усім гарного дня!

Доброго ранку, читачі. Сьогодні п'ятниця, 14 лютого.

Іменини святкують: Тимофій, Василь, Гаврило, Давид, Петро, Семен, Микола.

Всесвітній день комп’ютерника

14 лютого – неофіційне свято, але широко відзначається в професійному світі День комп’ютерника. 14 лютого 1946 науковому світу і всім зацікавленим був продемонстрований перший реально працюючий електронний комп’ютер ENIAC я (Електричні Числовий Інтегратор І обчислювач).

Інженери і системні адміністратори, програмісти та складачі текстів – все примкнули до тих, хто святкує День комп’ютерника. Це хоч і неофіційний, але свято, яке відзначають у всьому світі, включаючи Україну.

Міжнародний день дарування книг

Починаючи з 14 лютого 2012 року відзначається Міжнародний день дарування книги (International Book Giving Day). Це одне з наймолодших свят в календарі, об’єднує всіх, хто дарує книги дітям і вчить їх любові до читання. За три роки свого існування ініціатива отримала підтримку в усьому світі та продовжує знаходити нових ентузіастів і учасників. Просуванню свята сприяла підтримка відомих авторів, блогерів та дитячих письменників.

День Святого Валентина (День всіх закоханих)

Згідно з однією з легенд, римський імператор Клавдій II ввів табу на одруження своїх воїнів. А священик і лікар Валентин, всупереч усім заборонам, з’єднував серця закоханих. Так, таємно Вінчані пари утворювали шлюбний союз, а святий Валентин став мучеником, оскільки за свої благодіяння був страчений 14 лютого 269 року.

У цей день прийнято дарувати своїм коханим цукерки, квіти і, звичайно, листівки у вигляді сердець – символ любові і захоплення, так звані «валентинки». У багатьох країнах свято прижилося досить-давно. Але в Україні отримав широке визнання лише в 90 роках. З тих пір 14 лютого – день, коли панує мир, любов та злагода в серцях закоханих.

Цей день в історії

  • 1914 – у ході виборчої реформи в Галичині українці змогли одержати третину місць у місцевому сеймі
  • 1921 – представники УСРР Ф. Кон і Ю. Коцюбинський підписали мирний договір Радянської України з Литвою
  • 1943 – радянські війська звільнили Ворошиловград (нині – Луганськ) і Ростов-на-Дону
  • 1992 – установлені дипломатичні відносини між Російською Федерацією й Україною.
  • 1993 – Україна, Польща та Угорщина підписали договір про співпрацю народів Карпатського регіону.
  • 2005 – заснування сервісу YouTube.

Цього дня вшановується пам’ять мученика Трифона. Про погоду наші пращури судили за небом: якщо на Трифона небо було усіяне зірками, то очікували пізньої весни. Якщо випадав сніг, це розцінювали як попередження про дощову весну. Якщо до кінця дня небо вкривалось туманним прошарком білих хмар, очікували незабаром хорошої погоди. Взагалі за погодою цього дня передвіщали погоду до кінця зими: «Який Трифон, такі й останні дні лютого».

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024