«Маємо діяти рішуче та ефективно» – народний депутат про порятунок Світязя

13 Лютого 2020, 11:00
Засідання робочої групи в Комітеті з питань екологічної політики та природокористування 594
Засідання робочої групи в Комітеті з питань екологічної політики та природокористування

Сьогодні на наших очах зникає справжня перлина і природне диво України – озеро Світязь, що є найбільшим і найглибшим українським озером природного походження.

Обміління групи Шацьких озер, яке спостерігається протягом останніх років, має вже статус проблеми загальнонаціонального масштабу та є справжньою екологічною катастрофою. Для мене, як для депутата з Волині, це питання є принциповим та пріоритетним, адже воно стосується безпосередньо мого округу – пише народний депутат України Степан Івахів на facebook.

Каскад Шацьких озер є однією з найбільших озерних груп в Європі. Зараз ми спостерігаємо стійку тенденцію до обміління озера Світязь та комплексу Шацького поозер'я в цілому. Масштаб проблеми є дійсно шокуючим! Вже зараз вода від берега озера Світязь відійшла в середньому на 50 метрів, а в деяких місцях і до 90 метрів.

З початку 2019 року спостерігається різке та катастрофічне обміління Світязя, рівень води в якому в середньому знизився на 36 сантиметрів! Усвідомлюючи масштаб та значення цієї проблеми, за моєю ініціативою, з вересня минулого року у Верховній Раді розпочалася активна робота щодо встановлення причин обміління каскаду Шацьких озер та формування плану подальших дій щодо їх збереження.

Читайте також: Народний депутат закликав урядовців рятувати Світязь

Я вдячний усім колегам, які відгукнулися на мій заклик про порятунок національної гордості України – Шацьких озер. Завдяки нашій спільній роботі за цей час було відправлено депутатський запит до Кабінету Міністрів України та Мінекоенерго, проведено нараду за участю профільних спеціалістів та науковців, та проведено засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

За результатами рішення Комітету було надано доручення та рекомендації до центральних та місцевих органів виконавчої влади та наукових інститутів. Також, що є надзвичано важливим, було створено Робочу групу щодо вивчення причин обміління Шацьких озер.

Читайте також: Проблему обміління Світязя розглянули на засіданні при «екологічному» комітеті у Верховній Раді

12 лютого в Комітеті з питань екологічної політики та природокористування відбулося засідання робочої групи, в якому взяли участь народні депутати України, представники Волині, в тому числі заступниця голови Волинської ОДА Світлана Мишковець, директорка Шацького національного парку Марія Христецька, представники профільних центральних та місцевих органів виконавчної влади та науковці.

Головне завдання, що стоїть перед нашою робочою групою на цьому етапі – об'єднати зусилля фахівців, науковців та представників міністерств і органів виконавчої влади навколо вирішення цієї екогологічної катастрофи.

Разом ми маємо скласти спільне заключення та конкретний план подальших дій щодо збереження Шацьких озер. Також закликаю моїх колег депутатів докласти максимум зусиль і зробити все, що залежить від нас. Вважаю, що ми маємо діяти рішуче та ефективно, щоб не увійти в історію України як депутатське скликання, через зволікання якого зникло одне з природних чудес України!

Читайте також:

Врятувати обмілілий Світязь можуть меліоративні канали, споруджені за наказом польського президента

В озері Світязь почав підніматися рівень води

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024