Нове освітлення та власна амбулаторія: які здобутки у Велимченській громаді за два роки.ВІДЕО

02 Лютого 2020, 11:10
Анастасія Павлович - голова Велимченської громади 2428
Анастасія Павлович - голова Велимченської громади

За два роки у Велимченській ОТГ, що на Ратнівщині, покращили інфраструктуру, зробили освітлення 12 кілометрів вулиць, а нині планують створити нові робочі місця та примножити власні доходи.

Класи для першачків велимчанської школи повністю забезпечені усім, чого вимагає нова українська школа. Хоча до того з цим була проблема. А все завдяки молодій і тендітній Анастасії Павлович. про це пише Zaxid.Net.

Ні, вона не благодійник – вона сільський голова Велимче Ратнівського району на Волині. Їй лише 26, вона наймолодша керівниця об’єднаної громади і, до речі, найбіднішої в Україні. Стати сільським головою Анастасія хотіла, аби спробувати свої сили, а потім зрозуміла, що вона може змінити все на краще і вирішила головувати над об’єднаною громадою.

«Люди, відреагували прийнятно. У нас під час виборів взагалі була теза, що молодим дорогу і люди підтримували. Можливо, навіть чинник, що на той період мені було 24 роки зіграв мені в плюс, бо мої опоненти були старшими. Звичайно, мені закидали і щодо досвіду, але загалом люди сприйняли позитивно і для людей це було свідчення того, що є таки нове бачення і нові напрямки розвитку», – каже Анастасія Павлович, голова об'єднаної громади с. Велимче.

Вона, як і решта молодих і прогресивних, запевняє: гроші є, небагато, але є і за них можна змінювати село на краще, було б бажання і трошки креативу. От за два роки Анастасія освітила 12 кілометрів вулиць. А ще ОТГ має власну амбулаторію – це, звичайно, фінансовий тягар для громади, втім Анастасія все ж змогла його подужати і тепер їхнє село має свій медзаклад.

«У нас залишився денний стаціонар. Ми дуже раді і люди всі дуже раді, тому що тут обслуговування дуже гарне і в районний центр добратися не кожна зможе людина», – каже Алла Видрич, пацієнтка денного стаціонару.

Працівникам зберегли роботу, а понад 2600 пацієнтів уклали декларації з лікарем не в районі, а у своєму селі. Зарплата сімейників зросла. На місці проводять вакцинації, видають лікарняні листки й працюють над тим, щоби впровадити програму «Доступні ліки». Є свій стоматолог. То ж у виграші всі. Модернізація медичного та шкільного сектору – це не єдині пріоритети молодої сільської голови.

«В нас вже розроблені проекти нового будинку культури, є проект на утеплення і перекриття НВК місцевого, у наступні роки ми плануємо розвивати дорожню інфраструктуру, бо загалом у нас дуже жахливі дороги, вони майже всі ґрунтові і потребують капітальних вкладень, але я вже шукаю інвесторів, а також планую працювати із державною підтримкою», – ділиться планами Анастасія Павлович.

До об’єднання бюджет двох сіл становив 600 тис. грн, після об’єднання лише власні надходження громади становлять 3,5 млн грн, а разом із субвенціями – 27 млн грн. Такий фінансовий ривок вдалося забезпечити саме завдяки створенню ОТГ, яка отримує податки на доходи з фізичних осіб у свій бюджет. Якщо голова громади укладе угоду з інвестором, який хоче вирощувати баштанні культури й обіцяє 200 робочих місць, то власні надходження ОТГ наступного року зростуть до 5 млн грн. Такий успіх фінансисти називають нонсенсом.

«Я вперше чую, що сільська рада буде чистити меліоративні канали. Якщо хтось десь чув, я поїду туди й подивлюся... Почистять меліоративні канали, віддадуть землю в оренду, орендар буде платити податки, буде створювати додану вартість, буде відкрито 200 робочих місць, це буде податок з доходів фізичних осіб, який в них сьогодні є – 1,3 млн грн, дасть Бог буде його 3 млн, стільки, скільки доходів», – каже Василь Гром, консультант із бюджетних питань Асоціації міст України у Волинській області.

Детальніше про Велимченську громаду пропонуємо переглянути у відеосюжеті із 9:03 хвилини:

 

Читайте також: «З Боратина чи Княгининках легко зробити Європу... А ви зробіть її із Забродів!» – голова Забродівської ОТГ

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024