В Україні запровадять електронний лікарняний

30 Січня 2020, 09:35
В Україні запровадять електронний лікарняний / Фото ілюстративне 644
В Україні запровадять електронний лікарняний / Фото ілюстративне

З першого квітня 2020 року в Україні планують запровадити електронний лікарняний.

Про це повідомив заступник Міністра соціальної політики Олег Коваль під час прес-брифінгу «Розвиток державних фондів соціального страхування: проблеми та перспективи» 28 січня, – інформує Урядовий портал.

«З 1 квітня в Україні з’являться електронні лікарняні. Це буде перший етап, але цей крок дозволить навести лад у системі та продовжити боротьбу з корупцією у сфері соціального страхування. Нам потрібні незворотні зміни, які покращать ситуацію у системі соціального страхування України», – наголосив Олег Коваль.

За його словами, електронний лікарняний принесе більше прозорості та відкритості у процес видачі лікарняних.

«Цей крок передбачає автоматизацію процесів та дає можливість відслідкувати весь процес оформлення лікарняного: кожен лікар, який видає лікарняний, повинен буде підписати документ своїм цифровим підписом в електронній системі. Інформація через реєстр в Пенсійному фонді буде автоматично передана у Фонд соціального страхування – в установі одразу знатимуть, що людина захворіла і повинна отримати компенсацію – оскільки є платником єдиного соціального внеску. Весь процес буде прозорим», – підкреслив він.

Серед запобіжників та гарантій прозорості у системі електронних лікарняних Олег Коваль назвав такі пункти:

1. Кожен лікарняний повинен бути підписаний електронним цифровим підписом – тобто ми запровадимо персональну відповідальність лікаря, який видав цей документ.

2. Електронний обіг дасть можливість відслідкувати, чи лікарняний видав профільний лікар: у нас часті випадки, коли лікарі дають документи щодо хвороб, які не відповідають їхньому профілю, а це – потенційні корупційні ризики.

3. Електронний обіг дозволить відслідковувати потенційні «схеми», коли «на лікарняний» іде половина співробітників підприємства, які за фактом продовжують працювати, але отримують ще й виплати з Фонду соцстрахування.

Олег Коваль повідомив, перший етап впровадження електронного лікарняного стане можливим завдяки старту проекту e-Health, головним розпорядником якого є Міністерство охорони здоров’я.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39