Як на Ратнівщині адвокат допоміг клієнту скасувати постанову слідчого про закриття кримінального провадження

23 Січня 2020, 09:21
Віталій Сілік 3074 Джерело: Ратнівське бюро правової допомоги
Віталій Сілік

Не дослідивши всіх об’єктивних обставин кримінального провадження рішення про закриття кримінального є недопустимим.

Як скасувати постанову слідчого про закриття кримінального провадження за фактом нанесення тілесних ушкоджень?

У грудні 2019 року клієнт А. звернувся до Ратнівського бюро правової допомоги з питанням щодо поновлення строку для оскарження постанови про закриття кримінального провадження та скасування постанови слідчого про закриття кримінального провадження за фактом нанесення тілесних ушкоджень, які клієнту А. наніс його син.

Так, як клієнт А. є потерпілим у кримінальному провадженні та відноситься до категорії осіб, які мають право  на безоплатну вторинну правову допомогу, Ковельським місцевим центром з надання БВПД було видано доручення адвокату Віталію Сіліку для представництва інтересів клієнта А. у суді.

Адвокат підготував скаргу  на постанову слідчого про закриття кримінального провадження, суть якої полягала в тому, що досудове розслідування у кримінальному провадженні було проведено неповно та односторонньо, не було проведено необхідних слідчих та процесуальних дій.

Також зазначив, що відповідно до ч. 2 ст. 9 КПК України передбачено, що прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий забов’язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом’якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Відповідно до п. 1 ч. 1ст. 284 КПК України прийняття рішення про закриття кримінального провадження можливе лише після всебічного, повного та неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження та безпосереднього дослідження й оцінки слідчим, прокурором показань, речей і документів, які стосуються цього провадження, у їх сукупності.

Положення п. 3 ч. 1 ст. 303 та ч. 1 ст. 304 КПК України надають право заявнику подати до суду скаргу на рішення слідчого про закриття кримінального провадження протягом 10 днів з моменту отримання постанови.

Клієнт А. постанову про закриття кримінального провадження від 30.09.2019 року отримав 26.11.2019 року, про що є відповідна відмітка  з підписом слідчого.

Після отримання постанови про закриття кримінального провадження клієнт звернувся до Ратнівського бюро правової допомоги, але враховуючи, що потрібен був час для збору довідок, які підтверджують право клієнта на безоплатну вторинну правову допомогу та відповідно до ч. 1 ст.19 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» центр з надання БВПД приймає рішення щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги протягом 10 днів з дня надходження звернення. Тому пропустивши строки для оскарження з поважних причин клієнт А. просить  поновити строки та скасувати постанову про закриття кримінального провадження, а також відновити досудове розслідування у даній справі.

24 грудня 2019 року Ратнівський районного суду Волинської області скаргу задовольнив повністю.

Скасував постанову слідчого про закриття кримінального провадження від 30 вересня 2019 року та направив матеріали кримінального провадження для продовження досудового розслідування.

Ознайомитися з рішенням можна за посиланням:

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/86573419 

Довідково:

Ковельський місцевий центр з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Ковель, вул. С. Бандери, 5, тел.: (03352) 3-30-63. (пн-пт з 9:00 до 18:00). [email protected].

Ратнівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Ратне, вул. Каштанова, 24. Тел.: (03366) 2-15-76. (пн-пт з 9:00 до 18:00).

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Читайте також: Як волинянам поділити спільне майно у шлюбі або після його розірвання 

Коментарі
23 Січня 2020, 11:47
Чуть не впісявся зі сміху, оце так розписав неначе голову гонгадзе найшов....
23 Січня 2020, 11:48
медаль герою!!!
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024