Декларування у 2020 році: розширюється коло близьких осіб та членів сім'ї

22 Грудня 2019, 12:31
707

Управління з питань запобігання та виявлення корупції Міністерства юстиції ініціювало та провело триденний інформаційно-роз’яснювальний семінар з питань декларування.

Про це повідомила пресслужба відомства.

Семінар проводили з метою інформування працівників центрального апарату Міністерства юстиції України про зміни, внесені до Закону України «Про запобігання корупції», для своєчасної підготовки до подання електронних документів та зменшення навантаження на програмно-апаратні ресурси Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, під час проведення чергового етапу декларування.

Під час семінару керівник Управління з питань запобігання та виявлення корупції Олександр Дем’яненко акцентував увагу присутніх на змінах, внесених Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції» до Закону України «Про запобігання корупції» щодо членів сім’ї та близьких осіб суб’єкта декларування, а також заходів фінансового контролю.

Він наголосив на тому, що з 2020 року значно розширюється коло близьких осіб. Так, до переліку близьких осіб, які були зазначені у чинному законі, додаються: двоюрідний брат, двоюрідна сестра, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки), тобто свати.

Також до членів сім’ї декларанта додатково віднесено дітей до досягнення ними повноліття – незалежно від спільного проживання із суб’єктом.

Крім того, присутніх поінформували про те, що декларант протягом семи днів після подання декларації має право подати виправлену декларацію не більше трьох разів.

Для ефективного засвоєння матеріалу щодо процесу подання електронних декларацій начальник відділу з питань запобігання корупції Управління з питань запобігання та виявлення корупції Олександр Кузнєцов навів приклади заповнення кожного розділу декларації з урахуванням внесених змін, а також надав відповіді на проблемні питання, що виникають під час заповнення декларацій.

На завершення інформаційно-роз’яснювального семінару розповіли про важливість дотримання принципів доброчесності в діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та про настання відповідальності за порушення вимог антикорупційного законодавства.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024