Ратнівчан закликають ставати донорами крові

08 Грудня 2019, 09:30
Фото ілюстративне 1391
Фото ілюстративне

Волинський обласний центр служби крові проводить в селищі Ратне День донора, щоб зібрати небайдужих людей та поділитися частинкою життя з усіма, хто потребує.

Усіх охочих стати донором крові запрошують у четвер, 12 грудня, о 10:00 у районний будинок культури (смт Ратне, вул. Центральна, 20). Про це повідомляє адміністрація КНП «Ратнівська районна ЦРЛ»

Хто такий донор?

Донор – це людина, яка добровільно віддає частину своєї крові чи органи для подальшої трансплантації. Донором крові може бути будь-яка здорова людина віком від 18 років, яка не має протипоказань. Відповідно до Закону України про донорство крові та її компонентів верхньої межі віку немає. Але якщо ви не були донором до 50 років, після досягнення цього віку вас, швидше за все, не допустять до донації.

Стандартний об’єм однієї кроводачі – 450 мілілітрів. Перед цим ще 40 мл крові у вас додатково візьмуть для аналізів. Всього за один раз ви віддасте близько 10% від загального об’єму крові. Людей із масою тіла менш як 50 кг або зростом нижче ніж 160 см допускають до донорства індивідуально на розсуд лікаря-трансфузіолога, оскільки досить часто після процедури таким донорам стає зле.

Навіщо здавати кров?

Потреба в крові – як рідкісних, так і поширених груп – є завжди. Ваша кров (або їі компоненти) необхідні багатьом хворим. Уявіть: кожен третій житель планети хоча б раз у житті потребує донорської крові. Найчастіше вона необхідна недоношеним дітям, хворим на рак та жертвам серйозних аварій. Цей список, звісно, не є вичерпним. Натомість статистика свідчить, що донорами крові стають лише 5% населення планети. Втішає, утім, той факт, що одна доза донорської крові може врятувати аж три життя.

Чи вплинула війна на ситуацію з донорством в Україні?

У моменти активізації бойових дій на сході країни соцмережі рясніють закликами здавати кров для поранених бійців. Однак на практиці людей, які приходять до пунктів здачі крові, виявляться не так і багато.

Лікарі запевняють, що впродовж останніх п’яти років кількість донорів крові в країні зменшується. Хоча погоджуються, що є сплески активного здавання крові конкретному пацієнту, але вони поодинокі. Винятковим у цій справі зараз є лише місто Дніпро, яке через свою географічну близькість до воєнних дій збирає найбільше донорської крові у порівнянні з іншими українськими містами.

Здавати кров безпечно?

Безпечно і навіть корисно. На сьогодні донорство крові – абсолютно безпечна процедура. Для взяття крові використовують лише одноразові та стерильні системи, індивідуальні для кожного донора.

Готуватись до здавання крові потрібно впродовж двох днів. У цей час не можна вживати алкоголю. Також напередодні не можна їсти жирної, смаженої та копченої їжі, яєць, молочних продуктів. Безпосередньо у день здавання крові бажано відпочити, легко поснідати та не планувати серйозних справ та інтенсивного фізичного навантаження. Для проведення процедури при собі необхідно мати паспорт.

Безпосередньо після здавання крові лікарі рекомендують відпочити 10-15 хвилин, утриматися від куріння протягом години до і після процедури та протягом доби – від алкоголю.

Пийте якомога більше води впродовж наступних двох діб. І не забудьте після самої процедури взяти довідку про здавання крові. Вона вам знадобиться, якщо захочете скористатися пільгами донора. І живіть далі з усвідомлення того, що ви зробили хорошу справу.

Донор може подарувати іншій людині життя, але й при цьому оздоровитися сам. За даними деяких досліджень, регулярне давання крові сприяє омолодженню організму донора.

Донор може подарувати ще один день народження, ще одну ніч під зірками, ще одне побачення, ще одну хвилину сміху, ще одну розмову одне з одним, ще один шанс.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром