На Волині вступила у дію заборона на вилов раків

03 Грудня 2019, 09:47
826

У період з 1 грудня по 31 березня діє заборона на вилов раків у рибогосподарських водних об’єктах Волинської області.

Про це повідомили спецалісти Рибоохоронного патруля Волині

Раки живуть від 20 до 50 років. Статевозрілими вони стають на третьому році життя, при досягненні довжини 7-8 сантиметрів. Спарювання відбувається у вересні-листопаді, а іноді й взимку при температурі води 13-15 градусів і нижче. Плідність раків залежить від їхнього віку й розміру. У середньому одна самка рака може принести потомство в 300-400 екземплярів.

Через два-три тижні після запліднення самка відкладає ікру під черевце для подальшого виношування, яке триває близько семи місяців. Зазвичай, вихід молоді відбувається наприкінці травня – на початку червня, коли температура води досягає 21-23°C.

«Заборона встановлюється з метою збереження та охорони популяції цього виду біоресурсів під час природного відтворення. З відповідним наказом Управління Держрибагентства у Волинській області можна ознайомитись за посиланням. Тому закликаю громадян бути відповідальними, дотримуватися заборони та не порушувати природоохоронного законодавства», – звернувся керівник Волинського рибоохоронного патруля Тарас Куньчик.

Заборона на вилов пов'язана з тим, що типовий репродуктивний цикл річкових раків включає зимово-весняне парування, яке проходить з грудня по березень.

Лов раків під час заборони є грубим порушенням природоохоронного законодавства, відповідальність за яке передбачено ч. 4 ст. 85 КУпАП. Розрахунок збитків за незаконне добування цих річкових мешканців здійснюватиметься відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди в наслідок незаконного добування або знищення цінних видів водних біоресурсів». Компенсація за один екземпляр незаконно виловленого рака становить 25,5 гривні.

Варто пам’ятати, що обмеження тривають не тільки у період нересту, линьки та виношування ікри. Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 екземплярів раків на водоймах загального користування та 50 екземплярів – на водоймах, де впроваджене платне рибальство. Заборонено вилов цих річкових мешканців у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.

«Волинський рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись природоохоронного законодавства. Якщо ви помітили порушення – прохання терміново повідомляти за номером телефонної «гарячої лінії» відомства: (067) 360 78 40», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: На Ратнівщині рибні браконьєри завдали збитків на півтори тисячі гривень

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39