Представники Забродівської громади перейматимуть німецький досвід

19 Листопада 2019, 17:05
Волиняни 1560
Волиняни

Представники Волині перейматимуть досвід відновлення водно-болотних угідь у Німеччині.

У вівторок, 19 листопада, у малому залі обласної ради відбулася робоча зустріч «Захист та відновлення боліт і менеджмент болотних угідь у контексті захисту клімату та сталого економічного розвитку сільських територій Волині», що ініційована в рамках реалізації субпроекту із земельних питань «Німецько-Український агрополітичний діалог». Про це інформують на сайті Волинської обласної ради.

Участь в заході взяли голова обласної ради Ірина Вахович, народний депутат України Ірина Констанкевич, т.в.о. голови ОДА Олександр Киричук, його заступник Валентин Цьось, директор департаменту АПР облдержадміністрації Юрій Горбенко, директор ДП «Волиньторф», депутат облради Іван Киричик, керівники держлісгоспів області, фахівці із земельних питань, науковці та німецькі гості – інженери ТОВ з управління та реалізації земель BVVG, а також представники фонду SUCCOW.

Ірина Вахович подякувала німецьким колегам за співпрацю та можливість спільного вирішення такої великої проблеми світового масштабу, як відновлення водно-болотних угідь.

«Сьогодні в області є низка проблем пов'язаних із водними ресурсами. Це не лише обміління Шацького поозер'я та озера Світязь, а й  інших основних водних артерій області. Така ситуація спостерігається цьогоріч не лише на Волині, а й в цілому по Україні. Стикнулись із цією проблемою й ряд країн Європейського Союзу, серед яких і Німеччина.

Якщо раніше болота осушували  для потреб сільського господарства, то зараз, навпаки, розвинені країни Європи  намагаються відновлювати заболочення боліт та дбати про те, щоб доводити їх до природного стану. Це питання є досить актуальним сьогодні й для нашого регіону, бо саме болота акумулюють великі водні запаси та зберігають  водний баланс», – наголошує голова обласної ради. 

Німецькі спеціалісти презентували власний досвід і цілі захисту та відновлення боліт на території їхньої держави, а також розповіли про основні підходи господарського використання повторно заболочених площ.

Опісля офіційної частини, інженери субпроекту із земельних питань «Німецько-Український агрополітичний діалог» вивчатимуть торфяно-болотний потенціал територій в трьох ОТГ області. В рамках реалізації субпроекту визначили Прилісненську ОТГ Маневицького району та Цуманську ОТГ Ківерцівського району, а також Забродівську ОТГ, що у Ратнівському районі.

Очільниця головного представницького органу краю висловила сподівання, щодо можливості втілення в життя майбутніх спільних інвестиційних проектів, які будуть реалізовані у Волинській області в рамках німецько-української агрополітичної співпраці .

«Щоб зберегти та відновити існуючі природні екосистеми нам необхідно звертатися до таких проектів і напрямку діяльності, надто коли ми працюємо над розробкою Стратегії розвитку Волинської області до 2027 року. На моє переконання, відновлення боліт чи їх повторне заболочення,  сьогодні варто включити, як однин із пріоритетів  в частині формування природного потенціалу нашого краю», – резюмувала Ірина Вахович.

Читайте також: Волинь отримала 99 мільйонів гривень від легального алкголю та сигарет 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024