Лікарі назвали причину зараження поліомієлітом дворічного жителя Ратнівщини. ВІДЕО

27 Жовтня 2019, 14:34
Фото ілюстративне 2621
Фото ілюстративне

Медики назвали причину зараження небезпечною хворобою маленького жителя Ратнівського району.

В Україні зафіксували поліомієліт – тяжку хворобу, яка призводить до інвалідності чи навіть смерті. Вперше за два останні роки її виявили на Волині у 2-річного малюка, який був невакцинований, – ідеться в сюжеті ТСН.

Нагадаємо, у дитини на Ратнівщині виявили поліомієліт.

Михайлик тулиться до мами і плаче під час чергового огляду лікаря. М’ячика бере правою ручкою і дуже тішиться, коли може стиснути комусь пальця, а от пальчики лівої ручки не слухаються. Хлопчик, який іще влітку бігав, стрибав та грався зі своїм старшим братом Арсеном, тепер не може ні ходити, ні навіть сидіти – його раптово паралізувало в липні.

«Тільки ніжку почало в понеділок вранці, а вже у вівторок – уже дві ніжки він не міг ходити, а в середу він навіть не міг сидіти і нас перевели в реанімацію», – каже мама Аліна Ліхван.

Тяжку хворобу, яка призводить до глибокої інвалідності і навіть смерті, і від якої немає ліків, уперше за два останні роки виявили на Волині у дворічного малюка, який був невакцинований. Занедужав він ще в липні, але лише зараз діагноз підтвердився лабораторно. Причому, з’ясувалося, що хлопчик заразився від живої вакцини, адже у селі саме щеплювали дітей.  

«Поставити діагноз спочатку завжди складно», – зізнається завідувач інфекційного відділення Ратнівської районної лікарні Микола Бегаль.

Дитину одразу доправили в обласну лікарню, і лише за кілька місяців було підтверджено лабораторно, спершу в Києві, а потім і в Гельсінкі – параліч у дитини є наслідком поліомієліту.

«В даному разі виявився позитивний аналіз, це ні в якому разі не дикий вірус, а вакцинний», – наголосила лікар-епідеміолог Волинського обласного лабораторного центру МОЗ України Валентина Новачевська.

Йдеться про вакциноасоційований паралітичний поліомієліт – це гостре вірусне захворювання, що розвивається у нещеплених від поліомієліту дітей, які були у контакті зі щепленими.

«У цьому селі проводили щеплення оральною вакциною проти поліомієліту, живою. Виділяється вірус вакцинний після щеплення, це є норма, при контакті він може передаватися», – пояснює Новачевська.

Михайлик не був щеплений від поліомієліту і, найімовірніше, заразився від когось із  дітей, яких саме вакцинували у селі. Сама ж мама не проти щеплень – старший 6-річний Арсен отримав 4 дози вакцини від поліомієліту.

Влітку ж його та меншого Михайлика не вакцинували, бо обоє хворіли.

«Ми вже цей рік, ми цілий рік з лікарень не вилазили. В нас тільки пройде тиждень – і знову щось, я просто не могла», – зізнається Аліна Ліхван.

На сайті міністерства охорони здоров’я зазначається, що ризик у такий спосіб заразитися мінімальний – один випадок на 7-14 мільйонів. І саме через це, мовляв, в жодних заборонах і карантинах немає потреби.

Поліовірус передається від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, заражену їжу та воду. Найвразливіші – діти до 5 років. Єдиний спосіб запобігти недузі – це вакцинація. Шістьох доз вакцини достатньо, аби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. Два перших щеплення вводять ін’єкційно у два і чотири місяці. Інші чотири дози – орально живою вакциною у півроку, у 18 місяців та в 6 і 14 років.

Щодо прогнозів у випадку з Михайликом лікарі дуже обережні, хоча й спостерігають позитивну динаміку.

«Наростає сила м’язів ручок, ніжок, рефлекси нормалізуються, мова нормалізується, бо навіть було порушення мови», – каже завідувач педіатричного відділення Ратнівської районної лікарні Ігор Колотюк.

Ліків від поліомієліту немає, одна надія – на реабілітацію, на яку родина витрачає усі свої заощадження. Тато, який досі їздив на заробітки, тепер змушений бути вдома, аби допомогти дружині:

«Постійні зарядки вдома, масажі робимо в лікарні і дома самі, дивилися, як воно робиться», – каже мама хлопчика.

Через місяць Михайлику буде три роки. З мамою-педагогом він вчить англійську і знає багато віршів. Найбільша мрія батьків – щоб синочок знову став на ніжки. Медики ж вкотре закликають, аби не було таких жахливих наслідків – вакцинуватися.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39