Читай і будь успішним: як ратнівчани книжний квест проходили. ВІДЕО

04 Жовтня 2019, 09:55
У Ратному книгомани проходили інтелектуально-спортивні змагання 3071
У Ратному книгомани проходили інтелектуально-спортивні змагання

У Ратному книгомани проходили інтелектуально-спортивні змагання.

Участь у заході взяли 29 команд та понад 100 учасників вийшли на старт гри-квесту «Читай і будь успішним!». Про це пишуть на сайті благодійного фонду Степана Івахіва «Патріоти Волині».

Організаторами виступали вищезгаданий благодійний фонд, Ратнівська бібліотека для дітей та Ратнівська селищна рада.

Перед початком квесту з напутнім словом до учасників звернувся Ратнівський селищний голова Володимир Кулик:

«Чудова погода, гарний день! Всім бажаю успіху, але - нехай переможе сильніший! Дякую організаторам: це справжній фестиваль спорту та ерудиції в Ратному».

Першими в центральному парку селища стартують шкільні команди. За півгодини до них приєднуються ще 15 сімейних квартетів.

Фан-сектор команди «Шалені» з села Броди чути здалеку:

«За Аврамуків ми вболіваєм, перемоги їм бажаєм!» – голосно скандують рідні та колеги вчительки Олени Аврамук. Команди розбігаються по всьому парку: навігатором для них є маршрутний лист, де чітко прописана послідовність ігрових завдань квесту.

13 СТАНЦІЙ ЗА ТРИ ГОДИНИ

За три години гри учасники мали пройти 13 станцій, де від них вимагались фізична спритність, витривалість та ерудиція. Біля реанімобіля Ратнівської ЦРЛ відпрацьовують навички серцево-легеневої реанімації та зупинки кровотечі. Правильно це робити аматорів вчать професійні медсестри.

«Далеко не у всіх виходить, але певні знання мають навіть учні, – ділиться враженнями керівник станції, старша медична сестра терапевтичного відділення Ратнівської ЦРЛ Надія Кулиніч. – На додаткові питання відповідають практично всі. А от техніка першої допомоги в багатьох учнів шкутильгає. Думаю, сімейні команди будуть вправнішими»

А неподалік уже на повну «парує» польова кухня. За шеф-кухаря тут землевпорядник селищної ради Сергій Репета: його куліш учасники квесту їдять на швидкість.

«Головне – готувати з любов’ю, тоді все буде смачно, – каже про свої кулінарні секрети Сергій. – Самі бачите, з яким апетитом їдять наш куліш діти та дорослі»

Команди також долали смугу перешкод, ставили туристичний намет та грали в дартс. Творчі здібності учасників оцінювали на станції «Мистецька», де переможниця обласного етапу всеукраїнського конкурсу «Джерело творчості 2019» і викладач гуртків районного Центру дитячої та юнацької творчості Валентина Дячук вчила учасників створювати гравюри. А в районному центрі зайнятості діти та дорослі визначалися, ким бути на ринку праці.

Чимало завдань квесту присвячувались книгам. На станції «Фото з книгою», окрім самого фото, треба було назвати і якомога більшу кількість імен сучасних українських письменників.

«Не було жодної команд, яка б з цим не впоралася, – не без гордості розповіла бібліотекар районної бібліотеки Людмила Оксенчук. – Це означає, що українська книга потрібна і до неї є інтерес. Найчастіше згадують імена волинських письменників – Володимира Лиса, Надію Гуменюк. Серед популярних також Любко Дереш та Юрій Андрухович».

Одразу три станції квесту взяла на себе Ратнівська центральна районна бібліотека.

При вході в бібліотеку, біля пам’ятника Шевченку учасники відповідали на питання про життя і творчість Кобзаря. Творча уява та кмітливість давали залікові бали в розважально-інтелектуальній грі «Крокодил». А вчитель «Захисту Вітчизни» Ратнівської ЗОШ №2 Анатолій Бухалко перевіряв, як школярі та дорослі розбирають та складають автомат Калашникова. Квест привернув увагу і відвідувачів читального залу бібліотеки для дітей.


«Діти повертаються до книги, – розповіла нам завідувачка дитячої бібліотеки в Ратному Наталія Панасюк. – Наша бібліотека, наприклад, має 1800 зареєстрованих читачів. Популяризують книгу і сучасні можливості поліграфії: є видавництва, які видають надзвичайно яскраві та цікаві книжки для дітей! На жаль, не всі вони нам доступні. Але у нас є добрі друзі – благодійний фонд «Патріоти Волині».

– А як вам ідея квесту з літературним нахилом?

«Чудова! Ви подивіться: у дітей аж очі горять! Їм цікаво, вони переживають за результат, стараються. А коли ще й поряд з ними їхні батьки – емоції просто неймовірні!»

Справедливість таких слів підтвердили і самі учасники гри.

«Цікаво і весело провели час, – розповіли одразу після фінішу «Рейнджери» з Ратного, родина директора Ратнівської ЗОШ №2 Ігоря Рудчика. – Так от зібратися разом усією родиною вдається зрідка. А сьогодні був справжній день активного сімейного відпочинку! Спасибі за це».

ПРИЗИ ТА ПОДАРУНКИ ДЛЯ ВСІХ УЧАСНИКІВ КВЕСТУ

Емоції – емоціями, а завзятості учасникам квесту додав і щедрий призовий фонд від благодійного фонду «Патріоти Волині». І, чому б не викладатися по повній, коли на кону – пилосос чи мікрохвильова піч? Та без призу і подарунків, за задумом організаторів, ніхто не залишився.

Серед школярів третє місце посіла команда «Легіон» Ратнівської ЗОШ №2.

Другими на фініші були учні Здомишельської ЗОШ, команда «Максимум».

А переможцем квесту стала команда «220 Вольт» Гутянської ЗОШ. Десятикласники Яків Фурманюк, Петро Безносюк, Ангеліна Панасюк, Валерія Головій отримали найбільшу суму балів, а відтак – і найбільшу грошову премію.

«Дуже класний настрій! – поділилися враженнями переможці. – Не очікували, що будемо першими на фініші, тому емоції переповнюють! Дякуємо організаторам за цікаву ідею і можливість весело та корисно провести вільний час».

Всі учасники квесту серед молодіжних команд також отримали від благодійного фонду «Патріоти Волині» сертифікати на святковий обід в одній з популярних піцерій Ратного.

Серед сімейних команд призерами стали ратнівчани. Родина Старушиків посіла ІІІ місце і отримала в подарунок сушку для фруктів та грибів. А сім’я Рудчиків, які фінішували другими, понесла додому пилосос.

Головний приз – мікрохвильова піч поїхала в селище Заболоття, звідки переможці квесту – родина Мельничуків з команди «Мрія».

«Цікаво провели дозвілля з дітьми, – каже глава сімейства В’ячеслав. – Такі заходи згуртовують родину. Дуже задоволені, що виграли головний приз від «Патріотів Волині».

– Що будете готувати? – запитуємо в Оксани Мельничук.

«Найперше, гарячі бутерброди дітям в школу», – каже у відповідь господиня.

Гарним додатком до призів став позитивний настрій та заряд бадьорості, які отримали діти та дорослі протягом трьох годин розваг на свіжому повітрі.

«Дякуємо всім, хто приїхав з різних куточків Ратнівського району, аби стати учасником цих змагань та долучитися до активного відпочинку, – підсумував акцію директор благодійного фонду «Патріоти Волині» Павло Самолюк. – Водночас, в такий спосіб ми і пропагували книгу та звичку читати. Бо ніщо так не розвиває наш розум і думку, як книга. Степан Івахів часто цитує відомий вислів про те що «люди, які читають книги, завжди керують тими, хто дивиться телевізор». Тож, друзі, дружіть з книгою, розвивайтесь. Читайте – і будьте успішними!»

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024