Петро Порошенко пояснив, чому Україні потрібно вступити в НАТО

23 Вересня 2019, 17:25
Петро Порошенко 753
Петро Порошенко

Найпотужнішою гарантією безпеки для України в сучасному світі є Вашингтонський договір, співпраця з НАТО, і вступ до цієї безпекової організації якомога швидше, –  заявив п’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

Про це йшлося 23 вересня під час конференції Київської територіальної організації партії.

«Зараз існує цікава думка про те, що нам потрібна всеохоплююча потужна безпекова угода, яка би надійно захищала інтереси України. Вони розмірковують яким чином цю угоду сформулювати. Претендуючи на те, що я щось розумію в дипломатії я хочу порадити було 2 надійних безпекових угоди – Вашингтонський і Варшавський договори. Варшавський зник, а Вашингтонський, який був підписаний – це потужний, це безпековий, це ефективний діючий договір підписаний у 1949 році. І називається він НАТО», – сказав голова партії.

Читайте також: Чому Україна хоче і поки не може вступити у НАТО. ІНТЕРВ'Ю

Він закликав нову владу чітко окреслити європейський і євроатлантичний курс України і на грудневому саміті підняти питання про отримання Україною ПДЧ, а не створювати прецеденти для сумнівів щодо дотримання закріпленого в Конституції зовнішньополітичного вектору розвитку держави.

«Підпишіть! Приєднайтесь! І не треба винаходити велосипед! Але для цього треба в грудні місяці, як ми і наголошували під час нашої кампанії в грудні місяці поїхати на саміт НАТО. Як ми це робили, включити в порядок денний питання, щодо Плану дій щодо членства в НАТО для України. А якщо ми відмовляємось, точніше вони відмовляються їхати це означає, що вже там є якісь інші мотиви. І завдання нашої політичної сили бути «сторожовою собакою», охороняти і зберігати європейську і євроатлантичну інтеграцію не лише розмовами, а конкретними справами. Кожен місяць, кожен тиждень ми маємо демонструвати досягнення країни в нашому європейському та євроатлантичному русі. Не пропозиціями вислати інструкторів НАТО з країни, не пропозицією що зараз нам розгортання співпраці з НАТО не на часі я того, щоб не дратувати Путіна. А позицією поступового чіткого запланованого руху вперед», – наголосив Петро Порошенко.

Він зазначив, що перш ніж анонсувати зміну плану врегулювання конфлікту на Донбасі необхідно його чітко пропрацювати та отримати беззаперечну міжнародну підтримку даної стратегії, тільки після цього може йти мов про відхід від Мінських домовленостей.

«Не намагатися знайти велосипед, а реалізовувати Мінські домовленості. Пам’ятаєте скільки було розмов давайте Мінські домовленості замінимо Будапештськими, Бухарестськими, Лондонськими іншими, друзі, Ви спочатку щось зробіть, підпишіть, запропонуйте, забезпечте, щоб воно було визнане світом, бо Мінські домовленості – це є база, фундамент міжнародної солідарності на підтримку України, яку зараз намагається зруйнувати Путін», – сказав п’ятий президент України.

Петро Порошенко наголосив, що збереження курсу на інтеграцію з НАТО та Європейським Союзом стане головним пріоритетом для «Європейської Солідарності». «І завдання нашої політичної сили оновленої, перереєстрованої, яка називається «Європейська Солідарність», і чітко відображає той рух, яким ми маємо рухатись – зберегти це, забезпечити виконання дорожньої карти», – зазначив лідер партії.

Читайте також: Що кажуть в Росії про Петра Порошенка

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39