Велимче: відбувся Кубок пам’яті учасникам АТО

03 Вересня 2019, 09:20
У Велимчі відбувся Кубок пам’яті учасникам АТО 3467
У Велимчі відбувся Кубок пам’яті учасникам АТО

У селі Велимче відбулися заходи із вшанування пам’яті учасників АТО – Миколи Повха та Дмитра Коляди.

Провели також футбольний турнір «Кубок пам’яті учасникам АТО» між командами громад району, – пише Волинська Правда.

Місцеві жителі зібралися біля стели Героям Небесної сотні та Загиблих за волю України односельчан, аби пом’янути полеглих бійців. Отець Дмитро, настоятель Свято-Покровського храму ПЦУ с. Велимче, відслужив панахиду.

На захід прибув Голова районної спілки воїнів АТО Віталій Тарасюк, який нагородив учасників АТО відзнаками Призидента України та нагрудними медалями.

До нагороди були представлені: Анатолій ЗаєцьПетро ГайдучикВасиль Каць, Василь РедьковичВолодимир РедьковичЮрій Нікончук із Велимча; Олександр Шкаран, Олександр Буднік, Юрій Мельник із Датиня; Сергій Калінчик із Запілля.

Нагородили також і двох вихідців із села Велимче: Богдана Находа та Василя Бурка.

На жаль, були й такі велимченці, які байдуже проходили повз і не виявили бажання вшанувати пам’ять загиблих за волю України.

Іменний Кубок з футболу заснований в 2017 році з ініціативи очільниці Велимченської ОТГ Анастасії Павлович. Цьогоріч перемогу здобула команда із Видраниці, друге місце посіли футболісти із Заболоття, а третє – велимченці.

«Загалом із Велимченської громади було мобілізовано 21 бійця, 14 з них із села Велимче. На сьогоднішній день, деякі з них продовжили військову службу за контрактом, хтось господарює вдома, хтось їздить на заробітки. Але вже ніколи не повернуться додому – Микола та Дмитро. Минуло п’ять років, а біль батьків на згасає, вони відали найцінніше – своїх дітей, наш святий обов’язок зробити все можливе щоб імена цих хлопців не були забуті, а пам’ять про них жила вічно», – розповіла Анастасія Павлович.

Обоє полеглих хлопців навчалися у місцевій школі. Їх пам’ятають життєрадісними та розважливими.

Микола Повх після школи вчився в училищі на маляра-штукатура. Відслужив строкову службу у Внутрішніх військах. Повернувся додому у листопаді, і вже у квітні йому прийшла повістка.

Він був снайпером 51-ої окремої механізованої бригади. Загинув 25-го липня 2014-го року під час виконання бойового завдання в зоні проведення бойових дій. Тоді йому виповнився лише 21 рік.

Дмитро Коляда був стрільцем танкового взводу 2-ої танкової роти 51-ої окремої механізованої бригади. Після атаки терористів на блокпост в районі Волновахи військовослужбовців його роти повертали на полігон у Миколаївську область, але Дмитро захотів залишитися на фронті.

Поблизу Красногорівки снаряд потрапив у танк, в екіпажі якого він перебував. Солдат встиг вистрибнути з машини та ще й витягнути двох бойових товаришів, після чого танк вибухнув.

Отримавши опіки, військовослужбовець лікувався у шпиталях та проходив реабілітацію. Пізніше непохитний в зоні АТО Дмитро, перебуваючи на території військової частини у Володимирі-Волинському, під час суперечки був вбитий старшим лейтенантом. Йому було 24 роки…

Обох воїнів із Велимча посмертно нагороджено орденом «За мужність» III ступеня.

Читайте також: Ратне: вшанували пам'ять захисників України. ФОТО

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024