Ратнівські та шацькі освітяни зустрілися на спільній серпневій конференції

31 Серпня 2019, 10:40
Освітяни району 1920
Освітяни району

Щороку перед початком нового навчального року освітяни проводять свої серпневі конференції, аби підбити підсумки минулого навчального року, поділитися успіхом та досвідом роботи, обговорити основні проблеми та намітити плани на наступний навчальний рік.

Цьогоріч серпнева конференція шацьких освітян минула у дещо незвичному форматі, адже її проведення перенесли у дитячий табір «Супутник», куди й запросили своїх ратнівських колег. Очолювала делегацію освітян Ратнівщини головна спеціалістка відділу освіти, молоді та спорту Ратнівської РДА Тетяна Данилюк. Також участь у конференції взяли голова Шацької районної ради Сергій Карпук, керівниця апарату Шацької РДА Вікторія Кужель, начальник гуманітарного відділу Шацької ОТГ Анатолій Павлей, голова районної профспілки працівників освіти Катерина Редько.

Привітав учасників конференції голова Шацької районної ради Сергій Карпук, відзначивши, що зміни в освіті за останній рік є дійсно позитивними, на що впливає і реформа органів місцевого самоврядування – децентралізація, і освітянська реформа, де багато уваги приділяється фінансовій самостійності закладів освіти. А учасникам заходу побажав натхнення та сил для роботи у новому навчальному році.

Докладніше про досягнення та проблеми на шляху створення Нової української школи в закладах освіти Шацького району розповіла начальниця відділу освіти, молоді та спорту Шацької РДА Людмила Єрофєєва. У своїй доповіді вона акцентувала увагу на пріоритетних напрямках роботи щодо виконання державної програми розвитку освіти, реалізації державної політики в системі дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти в районі, проаналізувала підсумки роботи за минулий навчальний рік, відзначила досягнення, позитивне в роботі педагогічних колективів, а разом із тим загострила увагу на помилках та упущеннях у роботі, намітила шляхи вирішення проблем, що стоять сьогодні перед освітянами району.

«2018-2019 навчальний рік – ще один рік практичної реалізації основних завдань в умовах реформування освіти, рік, який стартував разом із Новою українською школою. За активної підтримки районної державної адміністрації, районної ради, у співпраці з органами місцевого самоврядування, батьківською громадськістю нам вдалося не лише забезпечити стабільну роботу галузі, а й зробити кроки щодо її модернізації. Тож якими будуть наші результати – покажуть наступні роки», – відзначила Людмила Єрофєєва.

В рамках впровадження стандартів «Нової української школи» заклади освіти району провели змістовну, організаційну та практичну роботу щодо впровадження нового Державного стандарту початкової освіти. Щоб ця робота мала результати, для шкіл виділили з державного бюджету 353 тис.грн та районного бюджету 34,9 тис. грн.

 

Загалом у навчальних закладах району навчалося 1000 дітей, з них понад 500 - дітей пільгових категорій: 4 дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, 26 дітей, батьки яких є учасниками бойових дій, в тому числі 409 дітей з багатодітних сімей.

Стосовно профільного навчання, то в цьому напрямку, як відзначила доповідачка, вчителям варто більше працювати з батьками та саме до них доносити важливість профілізації у школах. Минулого року таким навчанням були охоплені учні у школах села Світязь (філологічний та математичний напрямок), Пульмо (філологічний), Піща (математичний та біологічний) Ростань (біологічний).

Педагоги району постійно підвищують свій професійний рівень на курсах, тренінгах, вебінарах, on-line заходах. Результатом цього є перемога двох педагогів району у конкурсі «Вчитель року» у номінаціях «Географія» (Ніна Зіновик) та «Основи здоров'я» (Ольга Кропивник), котра вперше виборола перемогу в обласному етапі та представляла Волинь у Полтавській області.

Проаналізувала Людмила Єрофєєва роботу дошкільних навчальних закладів району (відвідують дитсадки 60% дітей 2-6 років, проте дошкільною освітою охоплено 82% дітей від 3-х років). На черзі у дитсадки станом на 1 серпня – всього 97 заяв батьків. Найбільша черга у ДНЗ с. Світязь та с. Пульмо. Коротко охарактеризувала Людмила Єрофєєва й підсумки ЗНО школярів району, в результаті якого ЗОШ І-ІІІ ст. с. Ростань – 75 місце серед закладів освіти Волині, опорний заклад середньої освіти І-ІІІ ст. «Світязький ліцей» - 79 місце, Пульмо – 161 місце, ЗОШ І-ІІІ ст. с. Піща – 247 місце.

Впровадження інклюзивної освіти, робота з обдарованими дітьми, національно-патріотичне виховання – також серед пріоритетів відділу освіти, хоч ці питання ще потребують вагомої уваги та доопрацювання. Не оминула увагою керівниця освітян питання інформатизації та комп’ютерного забезпечення (на даний час комп’ютеризовано усі школи району та з державного бюджету виділили 1,2 мільйона на проведення мережі Інтернет до усіх навчальних закладів, що планують зробити до кінця року), підвезення дітей до навчальний закладів, та, звичайно, фінансування освітянської галузі району. Як відзначила Людмила Єрофєєва, кошти освітньої субвенції (майже 25 млн.грн. грн..) спрямовані на оплату праці педагогічних працівників, покращення матеріально-технічної бази шкіл. З місцевого бюджету на освіту виділено 5,5 млн. грн.

Загалом же, за словами доповідачки, заклади освіти й надалі будуть працювати над впровадженням стандартів НУШ та надання якісної освіти школярам.

Анатолій Павлей, виступаючи перед колегами, зазначив, що і у відділу освіти району, і в гуманітарного відділу громади спільне завдання – навчати та виховувати молоде покоління. Він також розповів про те, як школи громади готувались до нового навчального року, та акцентував увагу на результатах рейтингу шкіл Волині: Шацька школа-гімназія посіла 42 місце (минулого року – 90 позиція), Мельниківська школа – на 80 місці проти 111 у 2018 році. В цей навчальний рік школи громади входять з оновленою мережею: Положівську школу-філію понизили у ступені, залишивши лише початкові класи. Вимога децентралізації – надання фінансової самостійності навчальним закладам – теж, за словами Анатолія Павлея, дала позитивні результати, адже керівники закладів стали повноправними господарями. На часі – надання з 1 січня 2020 року фінансової самостійності Мельниківській школі.

Поділилася досвідом управління навчальним закладом, зокрема, результатами участі батьківського та вчительського колективу у різноманітних проектах, директорка школи-філії села Смоляри-Світязькі опорного закладу «Світязький ліцей» Олена Ключук. Заступниця директора ОЗ «НВК ЗОШ І-ІІІ ст..-гімназія смт Шацьк» Ірина Бондар поділилася досвідом впровадження стандартів Нової української школи на теренах району, акцентувавши увагу на навчанні вчителів, впровадженні нових методів та форм навчання у школах, зокрема, стандартах компетентісного навчання.

Поділилися досвідом роботи й ратнівські освітяни. Про те, як у цьому районі реалізовувались стандарти НУШ, як функціонують освітянські заклади – розповіла Тетяна Данилюк. Результатом роботи ратнівських освітян є перше місце в області за підсумками обласних олімпіад та конкурсів. Також цікавою була інформація директора школи села Гірники Олександра Ковча, адже цей заклад уже з 1 квітня 2017 року має фінансову самостійність, а її бюджет становить понад 10 млн.грн. Досягненнями у початковому навчанні школярів розповіла вчителька загальноосвітньої школи села Прохід Валентина Корпач.

Катерина Редько, голова Шацької районної профспілки працівників освіти, розповіла про результати діяльності організації, акцентуючи увагу на соціальному захисті освітян, рівні заробітної плати, піднятті престижу праці педагогів. Як відзначила Катерина Редько, завдання держави – справедлива, а не популістська, оплата праці педагогів, натомість профспілка освітян буде активно відстоювати їхні права на найвищому рівні.

Наостанок Людмила Єрофєєва щиро подякувала усім учасникам конференції, та висловила сподівання, що такий формат серпневої конференції дав можливість освітянам обох районів обмінятися досвідом, почерпнути багато корисної інформації для своєї педагогічної та управлінської роботи.






 

Віта ШЕПЕЛЯ

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024