Ремонт доріг на Ратнівщині – у пріоритеті обласної влади

10 Серпня 2019, 10:15
1855

Через бездіяльність посадових осіб окремих органів місцевого самоврядування кошти на ремонт доріг комунальної власності можуть перерозподілити. 

Це стало відомо під час оперативної наради у т.в.о. голови облдержадміністрації Олександра Киричука, що відбулася 7 серпня. Зокрема, серед питань порядку денного обговорили стан утримання та ремонту доріг області, – йдеться на сайті Волинської ОДА.

Так, т.в.о. директора департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віктор Довгополюк повідомив, що станом на 01.01.2019 року мережа автомобільних доріг загального користування області складає 6191,4 км, у тому числі: 1791,8 км доріг державного значення і 4399,6 км – місцевого значення.

Балансоутримувачем доріг державного значення (міжнародних, національних, регіональних та територіальних) є Служба автомобільних доріг в області.

Довідково: В області нараховується 325, 4 км доріг міжнародного значення, 181,9 км – національного значення, 241,7 – регіонального та 1042,8 км – територіального значення.

«У 2019-му році Державним агентством автомобільних доріг України на фінансування автомобільних доріг державного значення за бюджетною програмою «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення» на область виділено 622,2 мільйона гривень. З них: на реконструкцію – 113,8 мільйонів гривень, капітальний ремонт – 4,5 мільйона гривень, поточний середній - 313,6 мільйонів гривень, експлуатаційне утримання - 190,3 мільйони гривень», - повідомив Віктор Довгополюк.

У рамках передбаченого фінансування в експлуатацію планують увести 37,7 км доріг. Мова про реконструкцію а/д М-07 Київ-Ковель-Ягодин на ділянці біля с.Підгородно  – 4,1км; реконструкцію а/д Н-22 Устилуг-Луцьк-Рівне  об’їзд м.Устилуг – 0,7км.

Окрім того, продовжать поточний середній ремонт на пріоритетних маршрутах:

- М-19 Доманове (на м.Брест) - Ковель - Чернівці - Тереблече (на м.Бухарест) в напрямку від відпочинкового комплексу «Зелений гай» до с.Козин – 15,1 км;

- Р-15 Ковель — Володимир-Волинський - Червоноград — Жовква (окремими ділянками) в напрямку від Володимира-Волинського через Нововолинськ до Лішні – 8,5 км;

-Т-03-06 /Т-03-02/ - Шацьк - Вілиця - Прип'ять - Любохини - /Т-03-08/ в напрямку Шацьк-Ратне – 9,3 км.

Своєю чергою, за дороги місцевого значення відповідає департамент регіонального розвитку та житлово-комунального господарства облдержадміністрації, яка є їх балансоутримувачем.

Так, у складі доріг місцевого значення 2107,5 км – це обласні дороги і 2292,1 км – районні дороги.

«У нас на 2019-й рік заплановане фінансування відповідно до розподілу затвердженого обсягу субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах для Волинської області передбачено 491 мільйон 441,4 тисяч гривень, за які відремонтувати плануємо 85,3 кілометри доріг місцевого значення капітальним і поточним ремонтом. А також забезпечити та 167,3 тисяч метрів квадратних ремонту доріг комунальної власності у населених пунктах», – поінформував т.в.о. директора департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства облдержадміністрації.

Так, за його словами, на капітальний ремонт планують освоїти 60,4 млн грн, на поточний середній ремонт – 222,6 млн грн, на поточний дрібний ремонт – 115 млн грн, та на комунальні дороги витратять 93 млн грн.

«Цікаво, що держава звернула увагу, що 5 відсотків від усіх коштів маємо бути направлено на ремонт штучних споруд, тобто мостів і труб. Якщо в минулому році ми відремонтували за кошти Державного бюджету 3 мости на загальну суму 2 мільйони гривень, то у цьому році нас зобов’язали відремонтувати мостів на 24 мільйони. Нині загальна потреба для ремонту мостів Волинської області на місцевих дорогах становить 1,5 мільярда гривень. До слова, загальна кількість мостів і штучних споруд в області 331. У цьому році ми запланували відремонтувати 9 мостів і 1 трубу через дорогу», - відзначив Віктор Довгополюк.

Щодо освоєння коштів, то враховуючи те, що фінансування розпочалося у червні поточного року, то на дорогах місцевого значення виконання набагато нижче, ніж на дорогах державного значення. В середньому освоєння коштів в області становить 22 %. Разом із цим, на сьогодні із 43 об’єктів капітального і поточного ремонту заключені договори на виконання робіт вже на 28 об’єктах. Щодо решти, то ще тривають тендерні процедури.

Разом із цим, дещо проблемною є ситуація із ремонтом доріг комунальної власності. Викликає занепокоєння дуже низький показник освоєння коштів органами місцевого самоврядування на дорогах комунальної власності. Зокрема, як повідомив Віктор Васильович, що із 215 об’єктів, на які держава виділила фінансування на загальну суму 93 млн грн, на сьогоднішній день лише на 12 об’єктах завершені роботи. Серед причин – відсутність проектної документації та експертизи.

«Щодо фінансування, то на сьогодні органами місцевого самоврядування у нас взято на аванси, на проектну документацію та за виконані роботи  коштів на суму 13 мільйонів гривень. Це приблизно 12-13 відсотків від норми. Тут є засторога, якщо до 1-го вересня органами місцевого самоврядування не буде розроблена документація і не будуть розпочаті торги, то укінці вересня кошти у них будемо забирати і передаватися тому місцевому самоврядування, яке встигає усе зробити і освоїти», – зазначив Віктор Довгополюк.

Відтак, заступник голови облдержадміністрації Валентин Цьось звернувся до присутніх на нараді у відеоселекторному зв’язку представників органів місцевого самоврядування, аби вони прискорили цей процес.

«Хочу ще раз звернутися щодо цього питання. У цьому році, як ніколи, держава виділила на комунальні дороги аж 93 мільйони. Розподілили ми їх не самі. Щодо переліку доріг, то ми звернулися до вас і ви надали свої пропозиції, з якими ми погодилися. Нашою єдиною умовою при цьому була наявність на ці дороги проектної документації і експертиза. Але на сьогоднішній день ми бачимо критичну ситуацію – немає проектів, немає експертиз і, відповідно, не розпочинаються ремонтні роботи. Тому, якщо до 28 серпня ви не подасте нам проекти і експертизи, то ми будемо змушені переглянути ті списки і перерозподілити на ті дороги комунальної власності, де будуть готові проекти та експертизи. Прошу віднестися до цього відповідально», - наголосив заступник голови облдержадміністрації Валентин Цьось.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024