На Ратнівщині зареєстрували небепечне захворювання

12 Липня 2019, 15:00
На Ратнівщині зареєстрували небепечне захворювання 1343
На Ратнівщині зареєстрували небепечне захворювання

На Волині у 2019 році діагноз «лямбліоз» підтвердили у 10 осіб.

З них 6 випадків у місті Луцьк, 2 випадки – у Старовижівському районі, по одному випадку в Луцькому та Ратнівському районах. Шість із них – діти (60%),  інформує обласний лабораторний центр.

Лямбліоз поширений повсюдно. За даними ВООЗ, у світі на лямбліоз щорічно хворіє близько 500 млн. осіб, у 500 тис. захворювання проявляється в маніфестній (скритій) формі. В Україні рівень захворюваності населення на лямбліоз залишається на високому рівні й перевищує такий у провідних країнах Європи в десятки разів.

У системі боротьби з паразитарними хворобами суттєву роль відведено амбулаторно-поліклінічним установам, у тому числі амбулаторіям сімейної медицини. Сімейний лікар повинен здійснювати діагностику, надавати первинну допомогу і, що особливо важливо, проводити первинну профілактику паразитарних хвороб. Що на сьогоднішній день практично не проводиться.

Людина заражається лямбліозом при потраплянні в організм інвазійних цист лямблій. Джерелом інфекції є людина, яка виділяє цисти лямблій і деякі види тварин, з якими людина часто контактує – собаки, коти, велика рогата худоба, свині та інші, серед яких теж широко розповсюджений лямбліоз. Зараженість дітей у 3-5 разів більша, ніж дорослих. Діти можуть заражатись вже з першого місяця життя. Передається лямбліоз шляхом потрапляння контамінованих цист через ротову порожнину, при цьому факторами передачі є забруднені:

  • Вода (недостатньо очищена питна вода, а також вода відкритих водойм, що при купанні потрапила в організм води).
  • Харчові продукти, які не пройшли відповідної термічної обробки (фрукти, овочі, ягоди).
  • Ґрунт в ому числі пісок
  • Руки.
  • Механічними переносниками можуть бути мухи.

Показаннями до обстеження на лямбліоз є: хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, особливо печінки; дисбіоз кишечника; діарея невстановленої етіології; гіпотрофія, відставання у фізичному розвитку; дерматити, екземи, нейродерматити; імунодефіцитні стани; обструктивні бронхіти, бронхіальна астма; алергії нез’ясованої етіології.

Для діагностики лямбліозу проводять лабораторне дослідження калу на наявність самих паразитів, або частіше їхніх цист та серологічні дослідження-виявлення специфічних антитіл IgM та IgG в сироватці крові. Лікування складається з кількох етапів, є комплексним та крім протилямбліозних препаратів включає симптоматичну терапію. Обов’язковим є повторне обстеження калу на цисти лямблій після завершення курсів лікування.

Профілактика лямбліозу, як і будь-якої кишкової інфекції повинна бути направлена на усунення факторів передачі цист лямблій. Це покращення соціально-побутових умов, обов’язкове дотримання санітарно-гігієнічного режиму в дитячих дошкільних, лікувально-профілактичних закладах та харчових об’єктах, покращення якості питної води, рівня комунального благоустрою населених пунктів, правил утримання свійських тварин (в тому числі котів, собак та ін.). Кожному треба пам’ятати, що дотримуючись елементарних правил особистої гігієни та харчування попереджує ризик зараження не тільки лямбліозом, але й іншими інфекційними та паразитарними хворобами.

Заклад громадського здоров’я ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» інформує, що паразитологічна лабораторія установи (Свідоцтво про атестацію №210/14 видане 25 жовтня  2015 року чинне до 25 жовтня 2020 року) проводить дослідження на виявлення збудників паразитарних захворювань з об’єктів довкілля та в біоматеріалі людини і надає консультативну допомогу щодо правил відбору та здачі біоматеріалу на дослідження, профілактики паразитозів. При випробуваннях використовуються класичні методики.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024