Через спеку на волинських полях побільшало шкідників

27 Червня 2019, 15:13
861

Аномальна спека сприяє розмноженню шкідників на полях.

Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

«В другій декаді червня в Україні утримувалась суха жарка та спекотна погода. Середня добова температура повітря була 25,8° тепла, що перевищувало норму. Максимальна температура повітря підвищувалась до 35° тепла, на поверхні ґрунту – до 56° тепла. В ранкові години спостерігали рясні роси та серпанки. В окремих областях місцями випадали опади у вигляді дощу з градом. Тривалий вплив високих температур призвів до виснаження рослин, сприянню живленню шкідників та меншому поширенню хвороб сільськогосподарських культур.

Повсюди у посівах озимих та ярих зернових колосових культур борошнистою росою, септоріозом, бурою листковою іржею, гельмінтоспоріозом, темно-бурою плямистістю, кореневими гнилями,  подекуди ринхоспоріозом, піренофорозом, іншими плямистостями уражені 5-18,  осередково від  26  до  55%  рослин. У господарствах  Волинської,  Закарпатської,  Житомирської,  Львівської  та Чернігівської областей червоно-бурою плямистістю уражені 3-9% рослин вівса. Летюча сажка виявлена в господарствах Волинської та Тернопільської областей у посівах ярого ячменю на 0,3-1, максимально 3% колосків. Скрізь, де рослини уражені кореневими гнилями, має місце білоколосість.

Погодні  умови  звітного  періоду  призупинили  розвиток  та  поширення хвороб  на  колосі.  Водночас  виявлили,  що фузаріозом у господарствах Волинської, Закарпатської, Київської, Львівської, Миколаївської, Одеської,  Полтавської,  Тернопільської,  Хмельницької  та Чернівецької  областей  уражені 0,3-5,  осередково  10-14%  колосків  у господарствах Львівської.

Повсюди в посівах кукурудзи розвиваються та шкодять злакові попелиці (3-12, максимально 20% рослин), триває літ стеблового (кукурудзяного) метелика та відкладання ним яєць. Осередково рослини культури пошкоджують гусениці лучного метеликів, совок(бавовникова, гамма, інші, чортополохівки). Із хвороб зауважили розвиток гельмінтоспоріозу, осередково у господарствах Волинської області – прояв пухирчастої сажки.

Для  обмеження  шкідливості стеблового  (кукурудзяного)  метелика рекомендують проводити випуск трихограми на початку та під час масового відкладання яєць з нормою 50-100 тисяч самиць, знищення бур’янів та квітучих нектароносів.  Проти  цього  шкідника,  за  наявності  понад  18%  рослин  з яйцекладками або 6-8% рослин з гусеницями, проводять обприскування посівів кукурудзи інсектицидами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

Рослини сої заселяють та пошкоджують попелиці, трипси, павутинний кліщ, гусениці чортополохівки, совки-гамми,осередково лучного метелика. Зауважили  літ акацієвої  вогнівки. З  хвороб  поширюються пероноспороз, септоріоз, фузаріоз, кореневі гнилі, якими уражені 1-9% рослин .Осередково в господарстві Кам’янського району Черкаської області септоріозом уражені до 42% рослин сої. У господарствах Волинської області до 4% рослин уражені бактеріальним опіком.

На плантаціях цукрових буряків є розвиток церкоспорозу, де ним уражені до 3% рослин у Волинській області. Рослини кормових та столових буряків пошкоджує бурякова  листкова  попелиця,  осередково щитоноски, бурякові мінуючі мухи, совка-гама. Ними в середньому пошкоджені до 4% рослин переважно у слабкому ступені.

Скрізь на плантаціях картоплі, та томатів триває  живлення  личинок колорадського  жука та  вихід  їх  літнього  покоління. Прояв фітофторозу, альтернаріозу картоплі, томатів зауважують в усіх зонах вирощування. Повсюди на капустів  різних  ступенях  шкодять листогризучі  совки, білани, молі, попелиці. Переважно  в  присадибному  секторі Волинської,  Київської, Тернопільської, Хмельницької областей на капусті шкодить білокрилка. На цибулі шкодять цибулева  мухата прихованохоботник,  з  хвороб – пероноспороз. На огірках шкодять попелиці, трипси. Погодні умови сприяли ураженню овочевих культур пероноспорозом, антракнозом, бактеріозом. На баштанних культурах (кавуни) відмічено появ фузаріозного в’янення.

Повсюдит риває слабкий літ сонцевика будякового, відкладання ним яєць, відродження  та  живлення  гусениць  фітофага. Чисельність  шкідника  значно зменшилась після проведених захисних заходів. В полі зору за 10 хвилин пролітає на посівах сої 1-2 метелики, на неугіддях 1-5 штук. Гусеницями чортополохівки у посівах соняшника пошкоджені до 3% рослин. У посівах соїв лісостепових та поліських  областях  3-12,  осередково  по  краю  поля  від  23  до  30%  рослин (Волинська,  Київська,  Черкаська  обл.).  

Повсюди продовжують спостереження за розвитком та поширенням шкідника. У господарствах відбувається постійний фітосанітарний нагляд за посівами сільськогосподарських культур.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024