Ратнівчанам розповіли як за кібербулінг притягують до відповідальності

01 Травня 2019, 15:09
Маневичанам розповіли як за кібербулінг притягують до відповідальності 917
Маневичанам розповіли як за кібербулінг притягують до відповідальності

У грудні 2018 року Верховна Рада України прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)».

Законом запровадили адміністративну відповідальність за вчинення булінгу, в тому числі й із застосуванням електронних комунікацій, – пояснюють у головному управління юстиції Волині.

З моменту коли закон набрав чинності, суди винесли 7 рішень з приводу цькування, яке вчиняли в соціальних мережах та месенджерах. Ось декілька прикладів судових рішень, в яких школярів визнали винуватими у вчиненні кібербулінгу.

1. У місті Нова Каховка Херсонської області учень разом зі своїм однокласником створив групу «Модний приговор м. Нова Каховка» в мережі «Інстаграм» та «Телеграм», в яких публікував фотографії, що містили інформацію про особисте життя та персональні дані інших осіб.

2. У місті Бровари Київської області учень на території школи вчинив булінг щодо іншого учня, зняв процес на відео та виклав відеозапис в соціальну мережу «Instagram». Суд не пояснив, які саме дії вчинив школяр, що вони були визнані булінгом.

3. Троє одногрупників за попередньою домовленістю, скориставшись тим, що потерпіла особа не закрила свою сторінку в «Інстаграмі», зробили скріншот із фото інтимного характеру та переслали одній із них вказані фото, знаючи про намір розмістити їх у соціальних мережах «Інстаграм» та «Вконтакті». Пізніше в «Інстаграмі» створили фейкову сторінку, на якій розмістили фото інтимного характеру потерпілої особи, а одна із дівчат поширювала ці самі фото серед одногрупників.

У всіх зазначених випадках як докази суду, надали скріншоти зі сторінок у соцмережах, особисті листування між учасниками, фото та відеоматеріали.

Цькування в соцмережах – це серйозне порушення прав інших, яке може закінчитися судовою залою.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024