Жителям Ратнівщини розповіли про те, як відрізнити булінг від інших видів конфліктів

18 Липня 2019, 19:30
Ратнівчанам розповіли про те, як відрізнити булінг від інших видів конфліктів 1413
Ратнівчанам розповіли про те, як відрізнити булінг від інших видів конфліктів

Набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу» який спрямований на те, щоб комплексно впливати на проблему цькування в Україні.

Разом із прийнятим законом виникли запитання, що стосуються цих проблем, зокрема, як відрізнити цькування від інших схожих ситуацій. Тому очільник Головного управлінні юстиції Волині Валентин Кухарик підготував кілька фактів про те, як розмежувати ці конфлікти.

У Деснянському суді міста Києва винесли рішення в справі по булінгу, яким призначили штраф в розмірі понад 100 тис. грн.

Тут постраждалому заподіяли тілесні ушкодження середньої тяжкості. Підставою для бійки двох однокласників стали неприязні стосунки, які й викликали в одного із них умисел на таке порушення. Під час розгляду справи, потерпілий пред’явив цивільний позов про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

В суді неповнолітнього правопорушника визнали винним у завданні тілесних ушкоджень середньої тяжкості, йому призначили покарання у вигляді 1 року позбавлення волі. Однак його звільнили від відбування призначеного покарання, якщо протягом одного року іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки:

  • Періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації.
  • Повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи та навчання.

Також у суді задовольнили цивільний позов і тепер з батьків порушника  стягнуть матеріальну шкоду у розмірі 2676 грн та моральну шкоду в розмірі 100 тисяч гривень.

Для булінгу (цькування) характерно:

  • Системність, тривалість дій.
  • Чітко визначені ролі – агресор та постраждалий.
  • Чітко визначена мета – завдання шкоди та приниження.
  • Нерівність сил.

Поодинокі випадки, без бажання заподіяти шкоду, не будуть вважати булінгом. Також не буде цькуванням одноразовий неповторюваний акт. Кожен має право на вільне вираження думок, тому під дію Закону це теж не підпадає. Наприклад, під час змагань один учень завдав фізичного ушкодження іншому шляхом удару м’ячем у спину. Булінгом це не буде, адже ситуація була випадковою. Чи так само під час ігор, коли одна дитина штовхнула іншу, не бажаючи заподіяти шкоду.

У кожному випадку потрібно проаналізувати ролі сторін, мету їх дій та наслідки. Булінг спрямований на приниження жертви. На сьогодні вже є судова практика, коли винних притягнули до відповідальності. До одного із кривдників застосували громадські роботи, а не штраф, в якості стягнення.

Читайте також: Поліція попереджає батьків про появу нової небезпечної гри для дітей.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024