Ратнівчанам на замітку: за продаж і купівлю первоцвітів штрафуватимуть

23 Лютого 2019, 13:25
за продаж і купівлю первоцвітів волинян штрафуватимуть 1822
за продаж і купівлю первоцвітів волинян штрафуватимуть

На Волині стартувала операція «Первоцвіт – 2019», завдання якої-запобігти знищенню рідкісних ранньоквітучих ендемічних та реліктових рослин, що занесені до Червоної книги України і  перебувають під загрозою зникнення.

Про це повідомляє  управління екології та природних ресурсів  ОДА.

Перші букети первоцвітів уже з’явилися на стихійних ринках Волині, а справжній «квітковий бум» очікується напередодні весняних святкових днів. Ці об'єкти рослинного світу у значних обсягах вивозяться у великі міста України, Словаччини та Угорщини.

Торгівля первоцвітами (як продаж, так і купівля) є порушеннями законів України «Про Червону книгу України», «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього середовища України» та інших.

Основною причиною безкарності торгівлі первоцвітами є те, що серед населення побутує думка, що первоцвіти продають бідні бабусі, які щойно назбирали ці квіти в лісі. Насправді ж це не так. У наших містах діє справжня «квіткова» мафія, яка має своїх виконавців, охоронців, збирачів та перевізників.

Управління екології та природних ресурсів  наголошує, що,  згідно з чинним законодавством, за порушення порядку придбання і збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, вимог щодо охорони таких видів рослин, знищення або незаконне вилучення їх з природного середовища, винні особи будуть притягнені до адміністративної відповідальності. 

Зокрема, за незаконне придбання та збут квітів з Червоної книги України передбачено штраф від 510 до 1700 грн з конфіскацією рослин. 
Окрім того, за один екземпляр незаконно добутої рослини передбачена відповідна компенсація за її знищення:

  • підсніжники – від 49 до 62 грн;
  • черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн;
  • шафрани (крокуси), сон трава – від 37 до 62 грн (у залежності від виду).
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39