Удова атовця із Ратного планує іти до суду, аби отримати компенсацію за смерть чоловіка. ВІДЕО

21 Лютого 2019, 17:15
Марина Тричук зі своїми доньками 2380
Марина Тричук зі своїми доньками

Удова бійця АТО з Ратнівщини Марина Тричук чотири роки не може отримати компенсацію за смерть чоловіка, через що збирається звернутися до суду.

Про це інформує Суспільне Волині.

Нагадаємо, діти Марини – Катерина та Вікторія, написали звернення до Президента, у якому попросили Петра Порошенка допомогти їх матері отримати компенсацію за смерть їх батька.

28-річний Іван Тричук після повернення зі сходу захворів на епілепсію, у вересні 2014-го у Луцькому військовому шпиталі вчинив самогубство.

Відтоді, розповіла жінка, доводить, що смерть батька двох дітей  пов’язана з військовими діями на сході. Марина Тричук каже, отримавши на руки висновок центральної військово-лікарської комісії, Міністерство оборони України двічі відмовило родині у виплаті компенсації.

Марина Тричук показує дітям світлини тата
Марина Тричук показує дітям світлини тата

30-річна Марина Тричук показує дітям світлини тата. Жінка розповідає: 27-річний Іван Тричук потрапив на схід на початку 2014 року. Помічник гранатометника виконував бойові завдання у Донецькій та Луганській областях 7 місяців.

«Я як чула приблизно це все – в мене холонуло все. Там і частини тіл збирали ну і взагалі, там страшне. Я вже тоді помічала, що зміни і в психіці, і в поведінці. Він по життю був дуже доброю людиною, дуже все сприймав близько до серця. Винуватив себе,  що десь він не добіг, десь когось там не прикрив, це він дуже тяжко сприймав», – каже Марина Тричук.

Іван Тричук
Іван Тричук

Повернувся додому чоловік іншою людиною, розповідає жінка. У перший день відпустки, каже, в Івана стався обширний епілептичний напад. Старшого солдата шпиталізували до Луцького військового госпіталю. За кілька днів перебування у закладі чоловік наклав на себе руки.

«Почали робити обстеження, виявилося, що у нього були контузії, і відразу консультації психіатра. Знайшли на задньому дворі, в госпіталі. І через хвилин 10 мені вже подзвонили», – пригадує вдова.

Марина Тричук тримає у руках нагороди. Їх, каже жінка, отримала через три місяці після смерті Івана.

Нагороди Івана Тричука
Нагороди Івана Тричука

«Як мені потім повідомили, це за бої під Хрящоватим і Новосвітлівкою. Ваня тоді себе дуже проявив», – пояснює.

Після втрати годувальника, розповідає жінка, лишилася сама з доньками Вікою та Катериною. 4 роки знадобилося родині, щоб довести: тато помер через посттравматичний стресовий розлад після участі у бойових діях. Тепер, показує жінка, має два висновки військових лікарів.

«Подала я документи, получила в Києві відмову у виплаті і присвоєнні статусу через те, що там не було написано, що смерть стосується захисту батьківщини, це вже гра словами. Захворювання та причина смерті, так, пов’язані з захистом батьківщини». –  «А на попередньому?» – «А на попередньому смерть пов’язана з проходженням військової служби», – стверджує жінка.

З новим висновком лікарів родина звернулася до Міністерства оборони, щоб отримати одноразову компенсацію за смерть чоловіка. Комісія, каже жінка, їм відмовила.

Чому отримали відмову, розповідає адвокат родини Василь Нагорний. Показує відповідь, що надійшла від фінансового відділу Міністерства оборони України.

1
Василь Нагорний
Василь Нагорний

«Дійсно, згідно закону при самогубствах виключається виплата цієї допомоги, але оцей новий висновок центральної військової комісії,  яким встановлено, що захворювання та смерть пов’язані з захистом батьківщини, закриває всі питання. В Міністерстві фінансів вже не взяли свіже, в принципі, іншого підрозділу цього ж самого Міноборони, вони не взяли до уваги», – пояснив Василь Нагорний.

Цю відповідь, розповідає Марина Тричук, отримала наприкінці 2018-го. У документі йдеться: рішення переглянуть, якщо так ухвалить суд.

«До боротьби я готова, я поклала занадто багато зусиль і часу на цю всю справу, і все-таки в суд я звернуся», – переконує вдова.

Марина Тричук зі своїми дітьми
Марина Тричук зі своїми дітьми
 

Більше – дивіться у відео.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024