Президент України привітав із днем народження легендарного офіцера з Ратнівщини

14 Січня 2019, 12:45
Василь Тарасюк 3014
Василь Тарасюк

Президент Петро Порошенко привітав з днем народження відважного героя із Ратнівського району Василя Тарасюка.

Привітання з'явилося на сторінці голови держави у Facebook

«Вітаю молодого Героя України, лейтенанта Збройних сил України Василя Тарасюка з 25-річчям.

У своєму 22-річному віці Василь став командиром взводу 2-ї роти 1-го батальйону 72-ї окремої механізованої бригади. Він керував складними військовими операціями, тривалий час тримав оборону у Авдіївській промзоні, де зі своїми побратимами захопив опорний пункт противника і підняв над ним український прапор. А його історія неймовірної відваги вразила всю Україну, коли наш Герой під час запеклих боїв в промзоні Авдіївки самотужки знищив ворожий танк Т-72.

Саме за нещадність до ворога Василь отримав позивний "Тайфун". Велика подяка і найщиріші побажання в день народження!» – йдеться у повідомленні.

Довідково:

Під час війни закінчив Національну академію сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного з відзнакою, факультет бойового застосування військ. За рейтингом випуску був третім, і маючи право вибору, обрав для подальшої служби бойову 72-гу бригаду. Випуск в Академії відбувся 28 лютого 2016-го, а вже 16 березня молодий лейтенант разом з товаришем по Академії лейтенантом Андрієм Верхоглядом приїхав у зону бойових дій в місто Волноваху, призначений командиром взводу 2-ї механізованої роти 1-го механізованого батальйону 72-ї окремої механізованої бригади (в/ч А2167, м. Біла Церква). Через три дні лейтенант Тарасюк вже тримав оборону на териконах біля окупованого Докучаєвська, між Новотроїцьким і Миколаївкою, брав участь у своїх перших боях.

У квітні того ж 2016 року батальйон вивели із зони АТО. З 27 червня по 8 липня 2016 брав участь в міжнародних навчаннях «Rapid Trident» у Старичах. У вересні військовослужбовці повернулись на Схід і в жовтні заїхали на позиції в районі Авдіївки. Рота Тарасюка зайняла оборону правіше від промзони — на «Царській охоті». Тут у бою дістав перше поранення в ногу уламком міни калібру 82 мм, прикриваючи товаришів вогнем з АГС. Поїхав у шпиталь на перев'язку й одразу ж повернувся на передову. Іншим разом Тарасюк з двома бійцями переганяли БМП на нову позицію, і в машину влучив снаряд. Всі члени екіпажу зазнали контузії, але повернулись до палаючої БМП, в якій були боєприпаси, і загасили пожежу, щоб запобігти вибуху.

29 січня 2017 бійці штурмової групи 1-го батальйону 72-ї бригади взяли позицію «Алмаз» в авдіївській промзоні, де раніше був опорний пункт противника, і підняли над нею Український прапор. Вони назвали її на честь загиблого в бою командира штурмової групи Андрія Кизила — «Орел». Після цього п'ять днів там були шалені бої, але 1-й батальйон втримав позиції.

Президент України відзначив високими державними нагородами військовослужбовців 72-ї бригади, які відзначилися у ході бойових дій в районі Авдіївки. 23-річний Василь Тарасюк і 21-річний Андрій Верхогляд, які утримували позицію «Орел» у перші дні найважчих боїв, призначені командирами рот.

«Тайфун» не тільки брав участь у розробці всіх операцій, він керував боями безпосередньо в бойових порядках роти. Під час запеклих боїв у промзоні Авдіївки в перші місяці 2017 дістав три осколкові поранення і чотири контузії. Особисто підбив танк Т-72 противника з СПГ, вступивши з ним у вогневу дуель. Командування частини двічі представляло молодого офіцера до звання Герой України.

24 серпня 2017, під час параду до 26-ї річниці Незалежності України, Президент України Петро Порошенко вручив лейтенанту Тарасюку Золоту зірку Героя України (За матеріалами ІА Волинь Post).

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром