«Протиставити сусіда сусідові» – священик про будівництво церкви Московського Патріархату на Ратнівщині

14 Грудня 2018, 08:00
Отець Дмитро зі своєю донечкою 4383
Отець Дмитро зі своєю донечкою

Настоятель храму Архістратига Михаїла у селі Мельники-Річицькі застерігає паству від радикальних дій.

Недавнє повідомлення про чин освячення місця під будівництво православного храму на честь преподобного Амфілохія Почаївського викликало бурхливу реакцію у наших читачів.

Пост про освячення місця під будівництво
Пост про освячення місця під будівництво

Коментарі на сайті
Коментарі на сайті

Коментарі на сайті
Коментарі на сайті

Коментарі на сторінці Facebook
Коментарі на сторінці Facebook

Факт початку будівництва та фотозвіт розмістили у спільноті «Православна Ратнівщина» на Facebook.

«7 грудня з благословіння Високопреосвященнійшого митрополита Володимира у селі Мельники-Річицькі (Гірниківське благочиння), благочинним Ратнівської округи протоієреєм Анатолієм Гурським було здійснено чин освячення місця під будівництво православного храму на честь преподобного Амфілохія Почаївського. Благочинному співслужило духовенство гірниківської округи. Також на молитву зібралось багато віруючих. Оскільки раніше у селі не було храму, то всі раділи такій значній події в історії села», – йдеться у дописі спільноти.

Однак хочемо роз’яснити нашим читачам, що мова йшла про храм Московського Патріархату, якого до цього у селі не було. Зазначимо, що із 2005 року  у Мельниках-Річицьких діє церква Архістратига Михаїла Київського Патріархату.

Храм Архістратига Михаїла
Храм Архістратига Михаїла

Журналісти Район.Ратне поспілкувалися із настоятелем діючої у селі церкви Київського патріархату храму отцем Дмитром Алієм, який на службі уже декілька років. А минулої зими священик організував для юних прихожан школу та хор.

«Подія освячення місця під будівництво Божого дому, безумовно, є звісткою радісною. Це моя позиція як священика Церкви Христової. Проте на сьогоднішній день є чимало додаткових нюансів. В нашій країні вже 5 рік йде війна з Російською Федерацією. У нашій країні є релігійна організація із центром керування у Москві та через яку Росія здійснює свою роботу із підривання української державності. Вони не визнають Росію агресором, а конфлікт на Сході для них це «междуусобная брань». Виходячи з цього, не можу замовчувати позицію вже не як священика, а як громадянина і патріота. А враховуючи те, шо в нашому селі вже є православний храм, який у прекрасному стані, вважаю недоцільним будування нового. Якщо розглядати цю подію у світлі останніх подій, то так я вважаю, це провокацією, щоб збурити простих односельців до протистоянь, протиставити сусіда сусідові, посіяти паніку», – пояснює отець Дмитро.

На думку настоятеля храму Архістратига Михаїла, бурхливу реакцію людей у соцмережах про початок будівництва церкви МП викликав патріотизм одних і необізнаність інших. 

«Своїх парафіян хочу застерегти від агресивно-радикальних дій. Бо Христос нам заповідає ближнього любити, яким би він не був. Щодо парафіян Московського Патріархату хочу звернутись із такими словами: у вас є острах в душах, що ви будете в новій Церкві білими воронами, і боїтесь, що вам почнуть згадувати, як ви у свій час нас обзивали розкольниками, безблагодатними. Хочу вас запевнити я – як настоятель храму у нашому селі – всіх сприймаю як люблячий батько блудного сина. Я вас не буду перехрещувати чи перевінчувати, а в міру своїх сил вести до Царства Божого».

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024