Повідомили про захворювання грипом та ГРВІ на Волині

30 Листопада 2018, 08:20
Повідомили про захворювання грипом та ГРВІ на Ковельщині 786
Повідомили про захворювання грипом та ГРВІ на Ковельщині

На сьогодні захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) на Волині, як і в цілому по Україні перебуває на неепідемічному рівні, притаманному для початку епідемічного сезону.

Про це повідомляється на сайті Волинського обласного лабораторного центру МОЗ України

Кількість хворих ГРВІ за минулий тиждень (з 19 до 25 листопада) зменшилась на 200 осіб і становить 4800 випадків проти 5 тисяч попереднього тижня. Захворюваність нижче епідемічного порогу на 27 %. З початку епідемічного сезону перехворіло понад 35 тисяч волинян, що знаходиться на рівні минулого року.

Перевищення епідемічного порогу не зареєстровано в жодному районі області, проте, найвищі рівні захворюваності зафіксовано в Горохівському, Ковельському, Маневицькому, Камінь-Каширському районах та місті Луцьку.

Із загального числа хворих переважають діти до 17 років і становлять понад 70%. Серед них найбільше хворіють школярі. На минулому тижні, у зв’язку із перевищенням 20% рівня відсутності дітей по хворобі, закрито 4 навчально-виховних закладиобласті: 3 – в Шацькому районі та 1 – у Турійському районі  (3 школи та 1 ДНЗ).

Кількість госпіталізованих з діагнозом «ГРВІ» зменшилась на 15%, і за останній тиждень становила понад 80 осіб, проти 96 попереднього тижня, з них 70% — діти.

За даними вірусологічної лабораторії лабораторного центру циркуляція вірусів грипу на території області не встановлена, хоча в Україні вже є позитивні знахідки.

З початку епідемічного сезону проти грипу на Волині вакциновано понад 1 тисяча осіб (четверта частина від запланованого обсягу), в т. ч. 175 дітей до 17років. Найактивніше долучились до вакцинації в Горохівському, Ківерцівському, Старовижівському районах та Луцьку.

Нагадують, що більшість противірусних препаратів не можуть впоратися з вірусами грипу, адже вони постійно зазнають мутації, а тому хвороба може протікати з ускладненнями (пневмонія, міокардит, енцефаліт, менінгіт) або завершитися летальним результатом.

Тому найефективнішим заходом профілактики грипу є щеплення.  Найкращий час для проведення вакцинації – це час до  початку епідемії, щоб імунітет навчився боротися з новими штамами вірусу, а на це йому потрібно від 7 до 14 днів. Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.

Цьогоріч доступні дві вакцини проти грипу: «Ваксігрип Тетра» (виробник — «Санофі Пастер», Франція) та «Джісі Флю» («Грін Кросс Корпорейшн», Південна Корея), обидві якісні та безпечні.

Щепитися можна в закладах охорони здоров’я по місцю проживання, попередньо придбавши вакцину в аптеці.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39