Ратнівчани мають нагоду взяти участь у радіодиктанті, присвяченому до Дня писемності й мови

09 Листопада 2018, 08:10
Ратнівчани мають нагоду взяти участь у радіодиктанті, присвяченому до Дня писемності й мови 1050
Ратнівчани мають нагоду взяти участь у радіодиктанті, присвяченому до Дня писемності й мови

У День української писемності й мови, 9 листопада, проведуть 18 радіодиктант єдності.

Про це йшлося під час прес-конференції, присвяченої XVIII радіодиктант національної єдності. Повідомляє «Суспільне мовлення».

Радіодиктант транслюватимуть зі студії «UA: Українське радіо» на Хрещатику, 26. Телеверсію наживо забезпечить знімальна група Суспільного мовлення, частина якої мовитиме зі студії програми «Радіодень», частина – в аудиторії КНУ ім. Т. Шевченка.

Спецпроект розпочнеться об 11:00, текст радіодиктанту звучатиме о 11:30.

Доцент Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр Авраменко традиційно готує текст, який диктуватиме цієї п’ятниці. Він сказав, що це буде світлий, позитивний, пізнавальний текст.

«Я відчуваю шалену відповідальність, оскільки маю, склавши текст, догодити дитині і дорослому, чоловікам і жінкам, українськомовним і російськомовним. Тому надзвичайно важко підготувати такий текст, який принаймні не дратуватиме, а бажано, щоб він був і пізнавальний, і позитивний, і якісь функції ще, чи естетичні, чи патріотичні, чи ще якісь виконував», – сказав пан Авраменко.

За його словами, найчастіше допускають пунктуальні помилки, написання слів можна перевірити у словнику чи в інтернеті. Олександр Авраменко додав, що у тексті не буде авторських знаків чи суперечливих орфограм, читатиме його максимально професійно, бо інакше це буде нечесно.

Кураторка акції Аліна Акуленко зазначила, що перевірятимуть тексти не на помилки, а на їх відсутність, це мовний флешмоб, акція єднання, не перевірка грамотності. Тому важливо при написанні не радитися з філологами, не перевіряти у словниках, «зробіть по-чесному, щонайменше отримайте позитивну емоцію».

Всеукраїнський радіодиктант відбувається у міжнародному форматі. У зв’язку з тим, що не всі одночасно зможуть писати, аудіо радіодиктанту буде розміщено на сайті «Українського радіо», щоб кожен міг написати, коли йому буде зручно.

«Ми хочемо, щоб був зворотній зв'язок, обов’язково надішліть нам свій диктант», – сказав генеральний продюсер «Українського радіо» Дмитро Хоркін.

Він зазначив, що для нього, як для медіаменеджера, принцип «не зашкодь», як у лікарів, а особливо «не чіпай те, що добре працює» виправдовує себе на 160 000%.

«Всеукраїнський радіодиктант протягом останніх років відбувається дуже медійно успішно», – додав пан Хоркін.

Радіодиктант писатимуть у різних регіонах України та різних країнах. Кожен може організувати локацію у своєму населеному пункті. Основна київська локація – аудиторія імені Михайла Максимовича, розташована в Червоному корпусі КНУ ім. Т. Шевченка. Кандидат політичних наук, доцент, директор Центру комунікацій Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олена Добржанська сказала, що минулого року не всі, хто прийшов, помістилися. Тому цього року в університеті підготували 3 аудиторії.

Писати радіодиктант обов’язково від руки, надруковані тексти не приймаються. Диктант можуть писати як діти, так і дорослі, адже насамперед важлива участь, а не грамотність.

Олександр Авраменко розповів, що під час відпочинку в Східниці пішов у спортзал, де тренер поцікавився, чи бува він не той Авраменко, який читає радіодиктант на «Українському радіо». Аліна Акуленко згадала, що на «Українське радіо» приходять листи з окупованих Донецька та Луганська, Криму. За її словами, один чоловік з Криму дуже хотів надіслати листа з радіодиктантом, тож він на велосипеді поїхав у Херсонську область і звідти переслав свій текст радіодиктанту.

Радіодиктант потрібно надіслати поштою на адресу вул. Хрещатик, 26, Київ - 1, 01001 із позначкою «Радіодиктант» упродовж 9 чи 10 листопада, про що свідчитиме поштовий штемпель. Засканувати або сфотографувати текст потрібно надіслати електронною поштою на адресу [email protected]впродовж 24 годин після закінчення акції.

Комісія УР приймає також тексти, написані шрифтом Брайля.

Текст радіодиктанту буде оприлюднено на сайті «Українське радіо» 11 листопада, тож усі охочі зможуть перевірити свої знання.

Нагадаємо, у 2017 року радіодиктант транслювали одночасно перший канал «Українського радіо» та телеканал «UA: Культура». У 2016-му – трансляція відбувалася на «UA: Першому».

У 2017 році «Українське радіо» отримало 28 тисяч 999 радіодиктантів. Із них майже 17, 5 тисяч – звичайною поштою, а 11, 5 тисяч – електронною. 124 особи стали переможцями.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39