Учні із села Заліси виступали на міжкультурному заході у Білорусії

03 Травня 2018, 17:10
Учениці заліської школи 4231
Учениці заліської школи

У суботу, 28 квітня, в агромістечку Дівін Кобринського району Республіки Білорусь відбувся черговий захід проекту «Від пізнання культури сусіднього народу - до зміцнення партнерства і взаєморозуміння», під час якого школярі із Заліс допомагали своїм одноліткам знайомитися із поліськими традиціями та звичаями.

Міжкультурний проект упроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми Територіального співробітництва країн Східного партнерства «Білорусь-Україна». Про це пишуть на сторінці By learning the culture of  the neighbouring nation - towards partnership

Аби сприяти взаєморозумінню між жителями прикордоння, усвідомленню своєї ідентичності через спільне пізнання національних традицій та звичаїв, цей захід передбачав виступ шкільного хору із Заліс «Передзвін» з поліськими веснянками та гаївками перед учнями та педагогами агромістечка Дивин та проведення майстер-класу з розпису писанок.

У давніх українців календарний рік починався весною: з відродження навколишньої природи і пробудження матері-землі від зимового сну, з першою оранкою і сівбою. Тому, весну зустрічали радісно і пишно, з піснями, танцями, іграми. Такі пісні називали веснянками.

Саме в чарівний світ веснянок запросили учні середньої школи с. Заліси. Вони познайомили мешканців Дивина з поліськими звичаями зустрічі весни, з прекрасними масовими хороводами, народними іграми та обрядами.

У виступі діти показали веселі перегукування хлопців та дівчат, адже саме у таких гуляннях давні українські дівчата та хлопці обирали собі пару. Дівчата водили Кривого танцю, Огірочки та Плетеницю, співали навипередки веснянки, а хлопці показали свою ерудицію, відгадуючи загадки та спритність у народній грі «Зайчик» та «Просо».

Після цього майстриня Марія Бебес запросила всіх у чарівний світ писанкарства. Розповіла про види розписування яєць, знаки, які використовуються у писанкарстві та, що вони означають.

50 школярів та педагогів долучилися до майстер-класу та виготовили власні писанки.

Участь дітей у цьому заході дала змогу ознайомитися з народними звичаями та традиціями сусіднього прикордонного регіону та долучитися до культурного діалогу.








Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром