Скільки нетверезих водіїв «виправдали» волинські суди минулого року

09 Квітня 2018, 11:11
Фото ілюстративне 1510 Джерело: www.google.com.ua
Фото ілюстративне

Майже 3 тисячі волинських порушників постали перед судом у 2017 за те, що сіли нетверезими за кермо. Проте значна частина з них відбулася, так би мовити, легким переляком. Чому винний не завжди отримує покарання і яку практику застосовують волинські суди у винесенні постанов за статтею 130 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» досліджував Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Загалом у першій інстанції волинські суди розглянули 2910 постанов, – пише Оксана Петрук на сайті Громадське.Волинь

1796 постанов, із вищезазначених, а це 61%, завершились для порушників штрафами від 10200 гривень. Проте не у всіх випадках любителів кермувати «під шафе» позбавили водійських прав. Здебільшого санкція не застосовувалась до водіїв мопедів і мотоциклів, людей, які взагалі не мали водійського посвідчення, або його ще не повернули з попереднього вилучення.

325 постанов про п’яне водіння (а це трохи більше 11%) на теренах Волині закрили через те, що минули строки притягнення порушника до відповідальності. Наприклад, Луцький міськрайонний суд з такої причини закрив 81 провадження

У більшості випадків справи затягувались, через нібито неналежне оформлення протоколів патрульними поліцейськими. Суди по кілька разів відправляли документи на доопрацювання і виправлення помилок. Загалом, суди першої інстанції за рік відправили на доопрацювання 240 постанов. Найбільше – Луцький міськрайонний суд – 75, за ним – Нововолинський міський суд – 33, «бронза» у Старовижівського районного суду – 22. Найменше помилок у протоколах побачили Рожищенський, Турійський та Іваничівський суди.

Протягом року 221 постанову закрили з формулюванням «відсутність правопорушення» (7,6%). Якщо узагальнити, то такі справи можна поділити на три категорії:

  • водій відмовився проходити огляд на стан сп’яніння, або результати огляду визнали недійсними;
  • водій вживав спиртовмісні ліки;
  • водій не їхав.

До прикладу, історія про те, як поліцейський склав протокол на водія, який просто сидів за кермом і нікуди не їхав. Суддя Ратнівського районного суду Ольга Фазан закрила справу за відсутністю правопорушення.

1
Скріншот постанови
Скріншот постанови

Найбільше «полюбляв» закривати справи через відсутність правопорушення Любешівський районний суд. Понад 35% постанов закрито з таким формулюванням.

Особливої уваги заслуговує практика судів передавати матеріали справи на розгляд трудових колективів. Це для порушника просто джек-пот. У 2017-ому 92 справи передали на розгляд трудових колективів.

Серед тих, кому пощастило – військовослужбовці, медики, працівники культури, лісівники, представники громадських організацій, спілок, фермери, фізичні особи-підприємці і навіть співробітник автошколи.

Найбільше практика передати на поруки застосовувалась Горохівським (35 постанов), Рожищенським (13 постанов) і Луцьким (11 постанов) судами. Взагалі не приймали таких рішень 6 волинських судів: Камінь-Каширський, Ківерцівський, Ковельський, Маневицький, Нововолинський і Старовижівський.

Окремі судді деяких судів дуже полюбляли відправляти винуватців на громадські роботи. Але лише у Луцькому міськрайонному суді це перетворилось на майстер-клас з «відмазування» порушників. Адже більшість любителів випити, а потім сісти за кермо згодом звертались до Луцького міськрайвідділу з питань пробації із заявою про неможливість відбути покарання через погіршення здоров’я, або через те, що раптом знайшли постійну роботу. Тоді згадане відомство зверталося до суду і такі скарги у більшості випадків задовольнялися.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024