Ратнівщина: у районі існує природний осередок небезпечної хвороби, що переносять кліщі

05 Квітня 2018, 08:35
Носій кліщового вірусного енцефаліту 1639 Джерело: ttp://volindses.com.ua/
Носій кліщового вірусного енцефаліту

Із настанням потепління все живе пробуджується, в тому числі й небезпечні для людини кліщі. Відомо, що саме іксодові кліщі є переносниками різних захворювань: конго-кримської геморагічної лихоманки та скалистої лихоманки, туляремії, кліщового вірусного енцефаліту і лаймбореліозу та багатьох інших небезпечних захворювань.

Про це повідомляють на сайті Волинського лабораторного центру.

Найбільш небезпечний своїми ускладненнями є кліщовий вірусний енцефаліт, що протікає в гострій формі, вражає нервову систему і призводить до паралічів. Небезпечним є також інфікування при видаленні кліща, особливо при наявності на пальцях рук мікротравм, порізів тощо.

На території Волині існує активнодіючий природний осередок кліщового вірусного енцефаліту (у Ратнівському районі). За останні 10 років хвороба вже реєструється у поодиноких випадках у більшості районах.

В області відмічено зростання небезпечних щодо ускладнень захворювань на лаймбореліоз (або хворобу Лайма). Лише за останні 3 роки підтверджено 90 випадків хвороби, а щорічно з приводу укусів кліщів звертається за медичною допомогою до 500 волинян (за 2017рік —  493 особи).

За даними МОЗ України, зазвичай активність кліщів починається у квітні – травні, коли вони виходить зі «сплячки» і починають активно полювати і розмножуватися. А ще, коли люди виганяють худобу на пасовища (тому іксодових кліщів ще називають «пасовищні»).

За даними наших спостережень, загальна активність кліщів на території Волинської області спостерігається  у період з квітня по жовтень включно.

Кліща можна «підчепити» де завгодно, навіть у великому місті, однак частіше це відбувається на території лісопаркових зон.

Зараз в області розпочата підготовка до літньої оздоровчої кампанії. Тому, є актуальним проведення профілактичних заходів щодо попередження випадків укусів кровососними комахами.

Найбільш вдалий час для проведення першої акарицидної обробки – до початку активного кліщового сезону, а саме початок квітня.

Тому, лабораторний центр рекомендує: відповідальним за благоустрій особам, розпочати впорядкування прилеглих до зон відпочинку територій (особливо дитячих таборів), місць масового перебування людей та рекреаційних зон тощо. Також, необхідно розпочати проведення акарицидних обробок для знищення комах у місцях перебування людей та інших профілактичних заходів щодо профілактики згаданих вище небезпечних захворювань.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024