Ратнівщина: кілька сіл на карантині через сказ

02 Березня 2018, 09:10
Фото ілюстративне 2025 Джерело: www.google.com.ua
Фото ілюстративне

У селі Броди, внаслідок захворювання на сказ, загинув пес місцевого жителя.

Про це пише Волинь24 із посиланням на «Волинь-нова».

Як зазначив у своєму повідомленні начальник управління Держпродспоживслужби Ратнівського району, Михайло Приступа, при спробі погладити свого собаку господар помітив, що той веде себе неадекватно, має ознаки отруєння.

Коли спробував дати псові ліки, то той укусив за руку. До приїзду ветеринарної служби собака загинув власною смертю.

Ветпрацівники відібрали голову собаки. Рештки трупа спалили і закопали. Лабораторним дослідженням підтверджено, що у собаки сказ.

Ветслужба, на чолі з начальником районної державної лікарні ветеринарної медицини Андрієм Лавренюком, нині щодня виїжджає на місце події для проведення протиепізоотичних заходів. 

Від сказу вже провакцинували 69 голів великої рогатої худоби, 36 коней, 65 собак, 67 котів. Профілактичні щеплення проти сказу тут продовжують. 

Наразі Броди оголосили неблагополучним населеним пунктом по сказу тварин. У зв’язку з цим, на село наклали карантин строком у шістдесят днів.

До Бродів додалися ще село Доманове, а згодом і пункт пропуску «Доманове», де, як відомо, постійно гуляють зграї собак. Хоча робиться вакцинація проти сказу тварин, в тому числі і з літаків.

Михайло Приступа підкреслив, що цьогоріч за два місяці виявили три випадки сказу, хоча за весь минулий рік лише чотири.

Цікаво, що ще не закінчився термін карантину у Домановому, як стався надзвичайний випадок у пункті пропуску. Сюди забіг лис і покусав одного з бродячих собак. 

Черговий прикордонник, котрий став свідком цього явища, відразу ж зателефонував ветпрацівникам, а сам, схопивши палицю, наздогнав лисицю і вбив її.

Патматеріал, який відібрали, доставили у Волинську регіональну лабораторію ветеринарної медицини. Результати досліджень підтвердили – лисиця скажена. 

Ветпрацівники порадили млинівському сільському голові Анатолію Оніщуку відстріляти бродячих котів і собак, у тому числі і на території пункту пропуску. Оскільки тут щодня багато людей, когось з них вкусить хворий лис, то це може обернутися міжнародним скандалом. 

Оніщук прислухався до поради ветслужби. З Луцька викликали працівників служби «Ласка», яка спеціалізується на відлові бродячих котів і собак. Районна рада виділила для цього відповідні кошти.

У пункті пропуску «Доманове» тим часом діє карантин, який триватиме до другої декади квітня.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024