Ратнівський боєць розповів про опанування стандарів НАТО на Яворівському полігоні

24 Лютого 2018, 13:25
Фото ілюстративне 2359 Джерело: www.google.com.ua
Фото ілюстративне

У Міжнародному центрі миротворчості й безпеки українські військовослужбовці переймають канадський досвід застосування танкових підрозділів у боях.

Зокрема, стандарти НАТО опановують танкісти 14-ої окремої механізованої бригади, до складу якої входить 28-річний ратнівчанин Юрій Цепух, – інформують на сайті Радіо Свобода.

Танкістом не стають, танкістом народжуються. Зрозумів це в 2007 році, коли вперше сів у танк під час свого першого контракту. У 2014 році був мобілізований під час першої хвилі. Не роздумував ані хвилини.

Всі йдуть, а я що, не такий, неправильно народився? Всі пішли, і я пішов. З мого села тоді пішли у військо шестеро хлопців. Двоє загинули. Брав участь в операції під Іловайськом, стояв там недовго – два тижні – до виходу наших бійців. На війні, як на війні. Двома колонами виходили під постійними обстрілами, але я не вийшов, потрапив у полон, – розповідає Юрій.

У полон тоді російські військові взяли близько 70 українських бійців, у тому числі й Юрія, але через три дні його, пораненого, обміняли, і він продовжив службу у своїй бригаді, підписав контракт. І зараз уперше проходить вишкіл на Яворівському полігоні під керівництвом НАТОвських інструкторів. Хоча військовий досвід має великий і ним ділиться з військовослужбовцями альянсу, але їхні навички, особливо з тактики і топографії, для нього дуже корисні.

У них просто шикарна тактика, якій нас вчать. У них мало танків, і тому все добре продумують. Кожен крок зважений. А в нас більше танків, і ми силою наступаємо. На Донбасі це дуже знадобиться. Щодо топографії, визначення координат набагато точніше, аніж наше, – зазначає хлопець.

Тренування підлаштовують під кожний підрозділ

Тактичні навчання із застосуванням танків проводять канадські інструктори. У процес навчань не втручаються, але стежать, і опісля відбувається спільне обговорення, українські танкісти отримують конкретні поради. Згідно зі стандартами НАТО, в одному взводі задіюють чотири танки, в українському війську – три.

Особливість канадської армії в тому, що вони дбають про безпеку людей. У них все сконцентровано на тому, щоб забезпечити найбільшу охорону, щоб було менше втрат. Багато в чому є подібності в нашій тактиці і їхній, а відмінність у наступальних діях. Ми йдемо в бойову лінію, а вони певними стрибками переміщаються, працюють, як піхота, двійками, танки прикривають один другого, – розповів військовий інструктор, український військовослужбовець Віталій Голуб.

Країни-НАТО проводять вишкіл українських бійців на Яворівському полігоні в рамках «Об’єднаної багатонаціональної тренувальної групи» від 2015 року.

Упродовж 55 днів тренування проходять українські солдати і офіцери, які воювали на Донбасі.

14-та окрема механізована бригада з Волині – це вже одинадцята ротація під час навчань на полігоні Львівщини.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром