Децентралізатори закликали виважено визначитися із моделлю медичних закладів в ОТГ Ратнівщини

30 Листопада 2017, 22:37
2981 Джерело: https://www.facebook.com/lgdc.volyn/

У Ратному, під час зустрічі команди Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування із представниками об’єднаних територіальних громад, обговорювали ряд важливих питань та інтересів громади.

Про збалансування інтересів громади, первинної та вторинної ланки надання медичних послуг, проведення фінансового аудиту говорили під час зустрічі команди Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування із представниками об’єднаних територіальних громад, яка відбулася 27 листопада у Ратнівській РДА. Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, на своїй сторінці у Facebook.

Голова Ратнівської РДА Андрій Харлампович розповів про існуючу структуру медичних закладів у районі та в місцевих ОТГ.

Директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк зауважив, що питання реорганізації медичних закладів в об’єднаних територіальних громадах є дуже важливим, адже потрібно почути думки усіх «гравців» та після обговорення створити певну модель для функціонування лікувальних закладів.

«Хтось відмежується, хтось забере все собі, а хтось буде забезпечувати мешканців ОТГ медичними послугами за допомогою міжмуніципальних договорів. Найголовніше на нинішньому етапі - не розвалити, а зберегти», – зауважив очільник Центру.

Анатолій Пархом’юк додав, що, як варіант, можна створити центр надання первинної медико-санітарної допомоги на базі кількох ОТГ. Це дасть змогу зекономити ресурси, адже одна об’єднана територіальна громада не завжди зможе «потягнути» такий центр. Також потрібно потурбуватися про якість послуг для людей і закликав присутніх до конструктивної розмови.

Завідувач відділу аналітичної обробки інформації акредитації та ліцензування обласного інформаційного аналітичного центру медичної статистики Марія Гогоша розповіла про перспективи реформування медицини в Україні. Вона озвучила терміни змін у первинній та вторинній ланці надання медичних послуг.

Вона запропонувала представникам ОТГ добряче порахувати кошти, наприклад, у скільки громаді обходиться утримання лікарні, якій кількості людей було надано медичну допомогу і визначитися із моделями майбутніх змін у цій галузі.

«Прийшов той час, коли треба все рахувати, але на першому місці все одно залишається людина та якісь надання їй послуг», – зауважила Марія Гогоша.

Експерт із децентралізації Волинського ЦРМС Оксана Урбан зауважила, що необхідно розробити кілька моделей функціонування первинної ланки медицини і запровадити їх в рамках пілотного проекту в кількох волинських громадах. У майбутньому завдяки цьому кожна із громад зможе використати позитивний досвід новаторів.

У підсумки голів ОТГ, медиків та фінансистів об’єднаних територіальних громад Ратнівщини закликали виважено прийняти рішення щодо створення медичних структур.

Також під час візиту на Ратнівщину команда Центру розвитку місцевого самоврядування побувала у центральній районній лікарні, яку очолює Михайло Бегаль.

Нагадаємо, що Волинський ЦРМС створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

Довідково:

Ратнівська ЦРЛ – лікувально-профілактичний заклад, що надає вторинну спеціалізовану, висококваліфіковану медичну допомогу мешканцям Ратнівського району. Нині у закладі розгорнуто стаціонар на 188 лікарняних ліжок та поліклінічне відділення потужністю на 235 відвідувань у зміну. Лікарня обслуговує 52 тис. 197 жителів Ратнівського району. Щороку понад 8 тисяч хворих лікуються в стаціонарі закладу і ще близько 120 тисяч отримують кваліфіковану амбулаторну допомогу.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024